Een ander gesternte

Om nog kontakt te hebben met wat modern leven wordt genoemd, is een eerste vereiste dat je doordrongen bent van de heersende tijdgeest, althans gevoel hebt voor elementen daaruit die daarvoor bepalend zijn. Vink ik die af om vast te stellen of ik nog wel meedoe daarin, dan blijk ik toch bij het overgrote deel van de heersende trends achter te blijven. Niet dat dat leidt tot dat gevoel een buitenstaander te zijn, maar de eerste konklusie is toch wel dat ik bij lange na niet meer in de voorste wagon zit van de trein die naar de toekomst rijdt. Want een i-phone of tablet heb ik niet noch ben ik in staat om me daarmee van de wereld rondom af te sluiten. Nog afgezien van het feit dat ik het nut er niet van in wil zien en evenmin ervan overtuigd ben dat het iets bijdraagt tot mijn levengeluk. En kom mij niet aan met what’s apps. Want ik zou in de verste verte niet weten wat ermee wordt bedoeld, zoals ik ook niet kan taxeren of die ontbrekende kennis als een gemis in mijn algemene ontwikkeling moet worden aangeduid. Met mijn muzikale ontwikkeling is het al net zo’n verhaal. Ik merk dat ik bij de CD ben gestopt en er daarna nooit over heb nagedacht om ook maar iets te downloaden, laat staan dat ik begrijp hoe i-tunes werkt. Zodat ik alles maar in mijn pet gooi en voetstoots aanneem dat al die namen die momenteel als ‘hot’ passeren, wel erg goed zullen zijn.

Zoals ik ook graag geloof dat dj’s gezichtsbepalend zijn voor de muziekscene hoewel ik totaal niet begrijp wat zij dan wel meer toevoegen dan slechts wat platen te draaien, dus puur en alleen reproduceren en daarmee onmogelijk origineel genoemd kunnen worden. En waar ik echt ben afgehaakt en wat mijn begrip geheel te boven gaat, dat is de nieuwe spiritualiteit die zovelen in hun greep lijkt te hebben. Want ik hoor niets anders meer dan dat mensen het hebben over alternatieve geneesvormen, over yoga, over acupunctuur, over paardenfluisteraars en over therapeuten die met een lichte aanraking van hun klanten in staat zouden zijn om allereerst energieblokkades bij hen op te sporen om hen vervolgens weer in balans te brengen als zij nieuwe energiestromen bij zichzelf op gang voelen komen. Healings en readings zijn aan de orde van de dag en vinden steeds breder ingang. Waar ik dus niets van snap. Wat zonder twijfel zal komen omdat ik in een ander tijdsgewricht en onder een ander gesternte ben geprogrammeerd, waardoor mij de zin en het belang van dit alles ontgaat zonder dat ik het zinloos en onzinnig wil noemen. Verre van dat, als mensen zich er door geholpen voelen. Maar bij mij werkt het niet en roept het verwondering op, mogelijk omdat de heersende tijdgeest mij toch voor een deel is ontglipt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een ander gesternte

 1. Margo zegt:

  Ik heb wel een iPhone en een iPad en ik kan je vooral een iPad van harte aanbevelen, maar verder ben ik het met je eens.

 2. pjotr zegt:

  Rob, wij zijn gewoon oude knarren.

 3. Mack zegt:

  Ik moet mij zorgen maken. Ik denk er net zo over. Nu al. In tegenstelling tot Margo zal ik je vooral de iPhone niet aanbevelen. Waardeloos ding. Over de IPad doe ik verder geen uitspraken maar ik heb nooit gehoord dat dat ding iets kon wat een computer niet kan.

 4. RadaR zegt:

  Of het echt iets met “onder een ander gesternte geboren zijn” te maken heeft laat ik graag ter beoordeling aan je zelf over. Ik zie het eigenlijk vrij eenvoudig: of men is het soort mens wat op zoek gaat [kennis, welzijn, kunst, vermaak etc.] naar wat men mist en dus nodig denkt te hebben; óf men is het soort mens, dat alles wat maar in zijn buurt komt moet hebben [what’s app, I-pad,I-pod, I-phone] omdat anderen hem grondig hersenspoelen.
  Time will tell wie van de 2 de gelukkigste zal blijken te zijn/worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s