Een mannetje met maniertjes

Het eerste shot van de Champions League – finale dat bij mij thuis binnenkwam was het beeld van Arjen Robben die met een koptelefoon op als een hogepriester over de grasmat van het Wembley Stadion doolde alsof hij liep te brevieren en gebeden prevelde op de muziek die ongetwijfeld alleen bij hem binnen kwam. En dat voor het oog van al die tienduizenden toeschouwers in het stadion zelf alsook voor het miljoenenpubliek in Europa, dat in feite een act voorgeschoteld kreeg. Want wat dat vertoon met topvoetbal dan wel warming up te maken had, was voor mij onmogelijk te bedenken. Ik zag alleen maar een Robben die in zijn eigen solovoorstelling acteerde en daar op het eerste gezicht behoorlijk verrukt van was. Hoewel die uitstraling van dat genot evengoed kon zijn veroorzaakt door al die camera’s die op hem waren gericht. Iets anders was er niet van te maken. Het paste robben_bayern8in elk geval naadloos in het portret dat hij, die voetballer, in de loop der jaren al van zichzelf geschilderd had. Een mannetje met kunstjes zoals in deze act te zien waren, en met van die maniertjes die meer hinderen dan dat ze de toeschouwer innemen voor degene die ze zo zichtbaar toont.

Zoals die opzichtige valpartijen, waarin hij als geen ander een stervende zwaan imiteert, hoewel de oprechte amateur daarin te herkennen blijft. En wat te denken van al zijn theatrale gebaren als hem weer eens een passeerbeweging niet lukt of als hem vermeend onrecht wordt aangedaan? Trouwens, met zijn opzettelijk gekwelde uiterlijk en zijn verongelijkte mimiek lijkt de acteur in hem, ook in het veld, meer kansen te krijgen dan zijn talenten die hij daar als voetballer allereerst dient aan te spreken. Wat hem een hoge irritatiefactor bezorgt en hem de reputatie geeft van het mannetje met de maniertjes dat meer energie steekt in al zijn aanstellerij met Schwalbes, koptelefoons en gebaren dan dat hij zijn aandacht richt op het spel waarvoor hij eens Bedum verliet, maar welke oorsprong hij met zijn gepikeerde pasjes en al zijn theater vergeten lijkt. Want wie herkent nog in Arjen Robben die jongen van het Gronings land, nu hij opgestegen lijkt naar het niveau van die nukkige en nuffige diva die hij zo maar geworden is en die hij kennelijk ook maar wat graag wil zijn getuige zijn vertoon met de koptelefoon vlak voor de finale van de Champions League.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Een mannetje met maniertjes

 1. Mack zegt:

  Dat is geen koptelefoon, dat zijn oorwarmers.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik bespeur daar enige jaloezie.. Die trapt zijn balletje en hoeft de rest van zijn leven niet meer te werken.

 3. robschimmert zegt:

  Dat zijn toch volkomen uitgekauwde geschiedenissen. Bovendien hebben ze nog geen karikatuur van zichzelf gemaakt. Hooguit Wesley Sneijder tot op zekere hoogte. Maar die is daardoor al voldoende over de hekel gehaald.

  • Mack zegt:

   Ach komop, je bent nog gekleurder dan Autoweek over VAG. Robben is een ontzettende aardige kerel, net als van Bommel, maar toch moeten zij het ontgelden. Terwijl de echt nare mannetjes die ik opnoemde met sterallures tot en met er mee weg komen.

   • robschimmert zegt:

    Ik neem voetstoots van je aan dat het aardige kerels zijn. Ik ken ze niet noch voldoende om ze zo te kunnen beoordelen. Wat mij hindert zijn de maniertjes. En daar wil ik het slechts over hebben.

    • Mack zegt:

     Ik ken ze toch ook niet, maar je ziet ze toch in interviews? Dan zie je toch wel of ze gemaakt of echt zijn na wat is het, 68 jaar?

 4. robschimmert zegt:

  Je weet toch ook dat het ook rond deze figuren wemelt van de communicatie – adviseurs en PR – agenten? Daardoor zal ook aan hen niets zijn zoals het lijkt.

 5. Ximaar zegt:

  Hij probeert gewoon Jean-Luc Picard te immiteren. 🙂

 6. Laurent zegt:

  Hij past perfect in het Duitse voetbal dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s