Belastingverhogingen

Krommer dan krom is natuurlijk de bewering dat belastingen worden verhoogd om het belang van de belastingbetalers beter te kunnen dienen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

6 reacties op Belastingverhogingen

 1. Mack zegt:

  Vind je? Maar stel nu dat er had gestaan sponsorgelden en sponsors in plaats van belastingen en belastingbetalers? Dan had het toch geklopt.

  • robschimmert zegt:

   Alleen kun je die vergelijking niet maken omdat belastingverhogingen worden opgelegd, terwijl een sponsor zijn bijdragen z e l f kan verhogen. Een wereld van verschil, waardoor ik erbij blijf dat het een kromme bewering is.

   • Mack zegt:

    Als het enige belang van de belastingbetaler was om zo weinig mogelijk belasting te betalen wel. Maar ik neem aan dat de belastingbetaler ook graag over wegen wil rijden en in ziekenhuizen terecht kan.

    • robschimmert zegt:

     Maar dat is het punt niet. Waar het om gaat, is dat belastingen worden verhoogd om de belangen van belastingbetalers beter te kunnen dienen, althans zo luidt vaker de bewering van de wetgever zonder dat aan die belastingbetaler ooit wordt gevraagd of hij of zij tevreden is met het bestaande niveau van voorzieningen. Als het over sponsors en hun sponsorgelden gaat, bevinden we ons in een heel andere gedachtenwereld.

 2. Ximaar zegt:

  De belastingbetaler is niet een kleine aparte groep mensen, maar betreft vrijwel iedereen. Inkomstenbelasting voor een iedereen met inkomen. En op alle producten in de winkel zit belasting. Vervolgens kan bij meer belastinginkomsten de regering meer uitgeven aan algemene voorzieningen, waar iedreen iets aan heeft.

  Probleem in NL is echter dat we denken dat we veel belasting betalen over het loon en dat is absoluut onwaar. Tot 35000 euro per jaar betaal je feitelijk geen inkomstenbelasting. Dwz de lage IB-percentages voor dat deel worden opgeheven door de heffingskortingen. Mensen betalen hoofdzakelijk (verplichte) sociale verzekeringspremies die verstopt zijn in het woord loonheffing. Die sociale verzekeringspremies worden later voor een groot deel terugbetaald als AOW-uitkeringen.

  Het gekke is dat we (eveneens verplichte) zorgeverzekeringspremies, autoverzekeringspremies en bijvoorbeeld inboedelverzekeringspremies niet als belastingen zien. Om die reden zou ik graag willen dat de term loonheffing wordt opgeheven en daarvoor terugkomen InkomstenBelasting en bijvoorbeeld AOW-verzekeringspremie en WMO-verzekeringspremie.

  • Mack zegt:

   Heel goed, dat je dat ook eens even zegt, dat we het voor een deel weer terugkrijgen. Van de week was Jort Kelder op de radio en die had prachtige argumenten waarom rijke mensen teveel belasting zouden betalen, maar waarom zou je zeuren als je in staat bent zoveel te verdienen. Hij heeft het dan over keihard werken dan klinkt het wat zielig voor ze, maar zo is het natuurlijk niet. Ze werken hard, maar niet omdat ze moeten, dat doen ze om rijk te worden. Ze kunnen ook een makkelijk baantje nemen. En ik gun het ze, maar ik zet altijd mijn vraagtekens bij hun onwilligheid bij te dragen aan de samenleving. Daardoor zou je ze het weer niet gunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s