Thialf of Ice Dome?

De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond, de KNSB, heeft nooit uitgeblonken door diplomatie en takt. Waardoor haar hele geschiedenis doorspekt is van rellen en ongenoegen. Uiteraard kende ze tijden van windstilte en luwte, maar het schijnt welhaast onvermijdelijk te zijn dat ze met haar bijna voortdurend autistische wijze van besturen altijd weer twisten, stormen, protesten en ongenoegen oproept. Zo was het vijftig jaar geleden al, toen de bobo’s in naam nog niet bestonden, maar wel al op haar burelen huisden en hun oekases het land in stuurden om leden en belangstellenden en liefhebbers als het ware te bruskeren. Ze konden kennelijk niet anders. En zo blijkt het nog steeds te zijn getuige de nieuwste rel die ze heeft opgeroepen en waarmee ze op het hart van schaatsend Nederland dat toch in Friesland huist, is gaan staan en alle gemoederen daar dus tegen zich in het harnas heeft gejaagd. De KNSB, en op zijn minst haar bestuur, kon er wel haar bestaansrecht aan ontlenen, aan dat konsekwent de plank misslaan. Zoals nu dus weer is gebeurd doordat is uitgelekt dat het plan gerezen is om een nieuw schaatsmekka in Almere te creëren.

Met dankzegging aan het schaatsstadion Thialf in Heerenveen voor alle tot dusverre aan de schaatssport bewezen diensten, maar die voor de toekomst blijkbaar niets waard meer waren. Voor de heren bestuurders in Den Haag is het kennelijk in Friesland mooi genoeg geweest en eigenlijk veel te ver weg met het voor hen aantrekkelijk alternatief dat Almere met zijn geplande Ice Dome bood, dus lekker dichtbij, want haast op loopafstand gelegen. Een ander argument voor de keuze van die plek is er niet te verzinnen en als dat er wel zou zijn, kan het nooit het gewicht hebben dat gelijk is aan de schaatsgeschiedenis en – cultuur zoals die in Heerenveen jarenlang tot stand is gebracht, waardoor het ijsstadion daar iconische waarde en betekenis kon krijgen, welke je niet in één klap van tafel veegt voor zoiets abstracts als een Ice Dome in Almere. Met dat enkele gebaar, waarin dus elk historisch besef kennelijk totaal ontbreekt en vermoedelijk plaats heeft gemaakt voor een plat euro-teken, bewijst het huidige KNSB – bondsbestuur eens te meer dat ze naadloos past in de traditie van incompetentie die haar verleden zo vaak heeft getekend en beheerst.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Thialf of Ice Dome?

 1. Mack zegt:

  NSB KNSB, wat maakt het uit?

 2. Frits Huis zegt:

  Ik begrijp de emotie, maar ik vind het niet terecht dat Thialf wordt opgevoerd als DE tempel van de Nederlandse schaatshistorie. Thialf is 27 jaar zeer belangrijk geweest, maar de historie van het Nederlandse schaatsen omvat 120 jaar en begon op het Museumplein in Amsterdam. Daar werd Jaap Eden in 1893 de eerste wereldkampioen allround schaatsen onder de vlag van de toen pas opgerichte ISU. Er stonden geen televisiecamera´s bij, dat is waar, maar het ontbreken van beelden zoals die van de afgelopen bijna drie decennia Thialf kunnen gemakkelijk leiden tot versmalling van het historisch perspectief. Verder moet Thialf het zich toch echt zelf aantrekken dat er een tender is uitgeschreven. Dat was namelijk helemaal niet nodig geweest als Thialf daadkracht had getoond en op tijd met een renovatieplan was komen aanzetten. Nu die tender er wel is, moet men zich ook aan de spelregels houden en dat gebeurt niet.

  • Vooropgesteld: schaatsen interesseert me helemaal niet. Wat ik me wel _afvraag_ over deze schaatssoap is wat die zgn. beoordelingscommissie nu eigenlijk is. Als ik blz. 17 van dat rapport lees ( http://www.vanddag.nl/wp-content/uploads/rapport-knsb-nocnsf-mei13.pdf ) zie ik daar staan dat de cie….. _adviseert_ … om….. etc.
   Daarbij komt de Rabobank in Almere in beeld die bereid zou zijn om een toelichting te geven over de financiële onderbouwing van IceDome, dit als onderdeel van de voorwaarden waaronder de gunning aan IceDome zou kunnen plaatsvinden.
   In het advies wordt zelfs gesteld dat er een termijn gesteld zou (moeten) worden om zekerheid te krijgen over de _onherroepelijke_ financiering (v. IceDome)
   Het rapport vd zgn. beoordelingscie. was dus zeker niet de uitkomst van de tender. Folkert Buiter (initiatiefnemer v IceDome) kan wel roepen : “Wij hadden gewonnen”, maar dat is zeker niet het geval. IceDome heeft pas gewonnen als de knsb en de koepel (noc*nsf) het besluit daartoe genomen hebben. Dat besluit hebben ze uitgesteld tot 8 aug 2013 omdat ze, zeker tav. IceDome en de andere twee een onderzoek willen naar de financiële haalbaarheid van de 3 plannen.
   Het _advies_ vd beoordelingscommissie is niet opgevolgd dus. Zoals het met veel adviezen, gevraagd en ongevraagd, gaat.
   Vervolgens weigert IceDome (Buiter) Erst&Young (aangewezen daartoe door knsb etc) inzage te geven in de finaciele bescheiden.
   Sterker: Buiter cs. willen van de knsb cs dd. 11 juni 2013 hom of kuit en gelijk dreigen ze met een kort geding als de knsb dat niet zou doen.
   Ik denk dat een rechter, en zeker in kort geding, zich er niet aan zal wagen.
   Bovendien kent, na gunning, de procedure een bezwaartraject. De rechter zal daar zeker naar verwijzen.
   Bovendien is de positie van Buiter cs. verzwakt omdat ze, samen met de gemeente Almere, burgemeester Annemarie Jorritsma voorop, op een presentatie 3 juni 2013 aangegeven hebben dát IceDome gebouwd zál worden. Dit ongeacht de uitkomst van de tender.
   Van de zijde van Buiter c.s. begint deze soap te lijken op een potje paniekvoetbal. In ijstermen: nog even en ze zakken erdoor heen.
   Het argument van Buiter dat hij Ernst&Young niet vertrouwt omdat ze partner (sponsor) van de andere partij zou zijn en de huisaccountant ,en derhalve niet onafhankelijk, van de knsb, is flauw.
   Voor hetzelfde geld zou je kunnen stellen dat de Rabobank niet objectief kan zijn, omdat wethouder Ben Scholten daar directeur is geweest en vast nog wel wat lijntjes heeft met zijn vroegere werkgever.
   Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar de opstelling van Buiter c.s. maken de kans wel steeds kleiner dat Almere als winnaar uit de bus komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s