De zogenaamde linkse media

Er blijkt onder veel Nederlanders nog altijd het hardnekkige misverstand te heersen dat bij de publieke omroep alleen maar een linkse wind waait. Het aantal diehards dat zich vastklampt aan dit beeld dat zonder twijfel door de Telegraaf Media Groep in leven wordt gehouden c.q. aangeblazen, omdat het zo het eigen bestaan des te meer rechtvaardigt, blijkt nog altijd aanmerkelijk te zijn. Maak maar eens een uurtje vrij en struin dan door wat discussies links en rechts op internet. De haren rijzen je zonder twijfel te berge over zoveel onwetendheid en gemankeerde kennis van zaken, die zich in geen enkel opzicht verhoudt met de werkelijke situatie in Hilversum, op het Mediapark. Bij elke gelegenheid of als het maar even uitkomt, wordt toch weer dat stereotiepe en nu langzamerhand uitgekauwde beeld van stal gehaald en als argument gebruikt om aan te tonen dat een kwestie, een wantoestand te herleiden is tot de invloed van de linkse media. Er zijn bovendien van die clubs, media of van die politieke partijen bij wie de publieke omroep het gemakshalve altijd heeft gedaan.

Wat hen dan ook meteen ontslaat van de plicht om verder na te denken, zo daar al behoefte bij hen aan bestaat. Want dat random uit de losse pols roepen van wat vooringenomenheden is wel zo relaxed en blijkt nog steeds op te schieten, zonder dat het overigens op de realiteit, zoals deze feitelijk is, gestoeld kan zijn. Of zijn AVRO, TROS, EO, Powned, OmroepMAX en WNL bij elkaar zo onbeduidend en heeft die EO – baas van de publieke omroep zo weinig in de melk te brokkelen dat ze het gezamenlijk nog moeten afleggen tegen dat zogenaamde linkse geluid van de VARA in haar geheel en de NOS hier en daar? Doet dat er zoveel meer toe? Wie dat zo hardnekkig gelooft, is inderdaad de gevangene van het eigen vooroordeel, om niet te zeggen domheid, die onmogelijk nog tot een verstandige gedachte en een gewijzigd inzicht kan komen. Waarmee zo iemand dan ook is uitgepraat en niet meer aanhoord hoeft te worden, laat staan dat een heel gezelschap, omroepvereniging of krant welke zulke standpunten huldigt, nog serieus te nemen is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De zogenaamde linkse media

 1. Laurent zegt:

  Ach, dat is gewoon heel bewusste underdogstrategie van rechts, wat afgekeken is van de VS, waar rechtse politici precies hetzelfde huilen.

 2. Mack zegt:

  Ik denk wel dat je hier gelijk hebt.

 3. Ximaar zegt:

  Links en Rechts worden tegenwoordig vooral gebruikt om de ‘tegenstander’ negatief te typeren. De mensen die links fout noemen zeggen maar voor een deel dat zij zelf rechts zijn en de mensen die rechts fout vinden zeggen maar voor een deel dat zij zelf links zijn.

  Daarbij zijn links en rechts verouderde en vooral vage termen. Niet iedereen heeft dezelfde gedachte bij wat die woorden inhouden. Voor mij is het simpel. Rechts is de gevestigde orde; te weten mensen met geld, werkgevers en links zijn de arbeiders in loondienst. Linkse partijen zijn van oudsher dan ook arbeiders partijden zoals de PvdArbeid en Labour.

  Aan links en rechts zijn allemaal andere zaken opgehangen als sociaal en asociaal, progressief/vooruitstrevend of conservatief/behoudend, liberaal of alles (centraal) geregeld. Per onderwerp wisselen deze combinaties. Als het om kernenergie gaat dan is de VVD progressief en de PvdA behoudend. Als het om sociale zekerheden gaat dan is de SP erg behoudend. Werknemers zijn ook niet socialer of asocialer dan werkgevers en ook veel werknemers houden niet van teveel regels en zijn wat dat betreft liberaal te noemen. Kortom met de termen links en rechts kan ik dus niets.

  Ik kan dus ook moeilijk bepalen welke omroepen links of rechts zijn. De Vara vind ik op dit moment vooral bij de SP passen en zou ik bestempelen als sociaal-behoudend. De NOS/NTR is een mix van alle omroepen en zou dus een mix van alles moeten zijn. Ik vind het wel onjuist dat er zo’n 20 jaar terug samenwerkingen zijn ontstaan tussen de NOS en bijvoorbeeld de VARA. Dat tast de neutraliteit van de NOS aan. Zembla vind ik de laatste jaren zeer tendentieus. Ze doen hetzelfde als de Telegraaf, veel bombarie over iets maken zonder het eerst goed uit te zoeken.

  Dan heb ik liever de VPRO, met de V van Vrijzinng. In het buitenland betekent Liberal overigens ook Vrijzinnig en daar worden de ‘linksen’ met de term ‘liberal’ zwart gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s