De ontluistering van Palmen

Conny Palmen is van de drank af. En dat zullen we dus met zijn allen weten via een breed uitgesponnen interview met haar in NRC Handelsblad, waarin ze zichzelf volledig ontluistert na dat al eerst met haar twee liefdes, Ischa en van Mierlo, te hebben gedaan. Nu blijkt ze zelf aan de beurt om zich te kijk te zetten als het warhoofd dat kennelijk geen consistente gedachte kan produceren zonder dat het bijbehorend lichaam genoeg alcoholica tot zich heeft genomen. De klaagzang, de monoloog die ternauwernood op twee pagina´s paste, kende kop noch staart, hoewel de rode draad voorzover die voor mij als eenvoudig sterveling te vinden was in de wirwar die haar opgedroogd brein produceerde, daarin wel bestond uit de gekweldheid van haarzelf en nog meer haar eenzaamheid in haar voortreffelijkheid waarvan zij zichzelf nog het meeste het slachtoffer waande.

Met twee citaten als proeve van haar complete verwarring waar voor de buitenstaander met moeite een touw aan was vast te knopen. Zoals bijvoorbeeld deze: “Erkennen dat je bang bent tegenover iemand die dat ook is, is intiem. En opwindend: er worden oude angsten bloot gelegd. Het opgeven van angst gaat gepaard met verlies van bescherming. Je ontdoet je van maskers die je per se denkt nodig te hebben. En hoe publieker een persoon, hoe groter zijn of haar angst voor het private. Publiek-bang-intiem….het is een hemelse cocktail.”

Arme interviewer die dit moet volgen en ook nog opschrijven. Maar het kan nog veel erger en nog onnavolgbaarder, bewijst Conny Palmen, als ze op de volgende wijze doordendert en – draaft: “Niet alleen ben ik een genotzuchtig persoon, maar ik geniet ook. Waar ik dat aan relateer is een diep en altijd aanwezig doodsbesef. Die twee hangen samen, dat had Freud goed (!) gezien. Hoe groter de levenslust, hoe groter de doodsdrift. Als kind had ik al sterke fantasieën over de dood. Ik verbeeldde me dat mijn ouders en mijn broer dood gingen en uiteindelijk ik zelf. Dat was mijn manier om euforisch te worden over het feit dat ik besta. Via de dood naar het leven. Het besef dat het merkwaardig en verrukkelijk is om te leven……” Aldus de Conny Palmen die uit haar jarenlange roes aan het ontwaken is en tot deze gedachten komt, en die vergezeld doet gaan van de aankondiging dat ze zich langzamerhand weer in staat voelt om te gaan schrijven. Waarmee verder alleen maar gezegd wil zijn dat de lezer hierdoor gewaarschuwd is en dus vooral op zijn hoede moet zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De ontluistering van Palmen

  1. margoknegjes zegt:

    Ik las het in de krant en dacht, waar gaat dit over?

  2. Nanos zegt:

    Wat viel er nog te ontluisteren aan Conny Palmen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s