Een weerpraatje

Het heeft er alle schijn van dat weerman Erwin Kroll bijtijds zijn biezen heeft gepakt. Met al zijn ervaring en deskundigheid kon hij wel hebben voorzien welk slecht nieuws hij dit jaar voor zijn kijkers in petto had. Waardoor zijn doorgewinterde kollega´s Hiemstra en Verhoef nu met de gebakken peren zitten en elke dag weer op het slappe koord mogen met hun volgende waardeloze boodschap. Want aan de reeks beroerde weersvoorspellingen lijkt maar geen eind te komen. Hadden we eerst een winter die maar niet voorbij wilde gaan en zich uitrekte tot eind maart met temperaturen van net boven nul tijdens Pasen, het voorjaar heeft met al haar aanhoudende kou en regen die ellende alleen maar geprolongeerd. Met als gevolg dat we met die ene mooie Pinksterzondag met veel zon en normale temperaturen zielsblij waren als kinderen, waarvan de handen al gauw gevuld worden. En nog zijn die weergoden niet aan het eind van hun latijn gekomen. Want met een beetje goede wil, nou, goede wil, maar in elk geval als de huidige kou en regen zich nog even handhaaft, dan hebben wij het voorrecht het koudste voorjaar te hebben meegemaakt sinds de temperatuurmetingen een feit zijn geworden.

Wat toch al snel een dikke driehonderd jaar het geval moet zijn. Dus zijn we met al ons lijden en mopperen toch maar mooi getuige van een historische gebeurtenis, althans in weerkundig perspectief, waarover het goed praten zal zijn met onze nazaten, net zoals we dat tot nu toe konden doen over de winter van 1963 met zijn ijzingwekkende Elfstedentocht met winnaar Reinier Paping. Dat is het voorrecht van erbij te zijn geweest, de gespreksstof die je eraan over houdt, met nu dus dat koudste en natste voorjaar dat ooit is gemeten. Wat ons dus een grote troost verschaft. Maar die aan de andere kant wel tot gevolg heeft dat het over en uit is met alle speculaties over de opwarming der aarde. Het aanbreken van een nieuwe ijstijd zal er eerder bedoeld worden. Of we moeten een snoeihete zomer krijgen, waarop de kans fifty/fifty wordt geschat door weeronline.nl, dat immers ook wat moet, maar het niet meer weet net als die andere geslagen honden die Verhoef en Hiemstra heten en die langzamerhand nog alleen maar tegen de maan blijken te kunnen blaffen, nu ze maar weerpraatjes voor de vaak blijven verkopen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een weerpraatje

  1. André zegt:

    In welk jaar was ook al weer de Lek bevroren zo dat auto’s zo over het ijs naar Schalkwijk konden rijden? Heb jij dat ook gezien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s