Limburgse werkelijkheden

Als je in Limburg enigszins naar genoegen wilt leven, dan ontkom je er niet aan om te erkennen dat de werkelijkheid best wel eens anders kan zijn dan ze eruit ziet, met name als daarbij overheden in het geding zijn. Gemeentelijke, maar nog meer de provinciale en haar representanten die ware kunstenaars blijken in het scheppen van een andere werkelijkheid dan de alledaagse waarin stervelingen plegen te verkeren. Het is soms lastig om je ogen en oren te geloven als je weer eens met staaltjes luchtfietserij van ambtenaren gekonfronteerd wordt en het wordt vaker behoorlijk irritant omdat al die streken wel worden uitgehaald op kosten van de burger die naar al die kunststukjes mag kijken. Er kan natuurlijk wel eens iets mis gaan en daar mag dan om gelachen worden zoals laatst met die medewerker van de provincie die een groep kunstenaars geheel op eigen gezag het parcours van het WK Wielrennen liet bekladden. Maar het volgende voorbeeld is aanmerkelijk ernstiger en gaat aan elk realiteitsbesef voorbij, waardoor de vraag terecht gesteld kan worden welke werkelijkheid er op het Gouvernement in Maastricht heerst. Want welke Limburger kan er met de pet bij dat op dit moment Maastricht Aachen Airport dringend om steun en om geld verlegen zit, want een veel te krappe exploitatie heeft om voort te kunnen bestaan, terwijl de provincie Limburg braaf achterover leunt, niets doet en de vliegvelddirektie in haar eigen sop laat gaar koken?

En dat ondanks dat diezelfde provincie nog altijd miljarden aan Essent – gelden in bezit heeft, maar daar niets mee doet totdat ze ze kennelijk mag afstaan aan de Rijksoverheid. Want dat scenario dreigt. Dat leek tenminste de realiteit te zijn, die passiviteit, tot gisteren het bericht doorkwam dat de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) voor de komende jaren gered is dankzij onder andere een provinciale injectie met 10,5 miljoen euro, waardoor de provincie Limburg opeens eigenaar is geworden van 22 kilometer rails, overwegen, viaducten en werkplaatsen die langs het beroemde miljoenenlijntje liggen dat niet meer wordt gebruikt voor regulier reizigersvervoer, maar waarover wel zo nu en dan een stoomlocomotief rijdt ten gerieve van de toerist met zijn nostalgie naar het Limburg van vroeger en dat natuurlijk terugvindt in de stoom en de fluit als die ergens tussen Eys en Simpelveld te zien en te horen is. Die werkelijkheid van een verleden koestert de provincie getuige die bijdrage van 10,5 miljoen euro terwijl ze tegelijkertijd de realiteit op Maastricht Aachen Airport voor eenzelfde bedrag veronachtzaamt en misschien zelfs wel ontkent. Waarmee nogmaals dus gezegd is dat hier in Limburg niets is zoals het lijkt of zou moeten zijn, zolang het aan de provincie en haar ambtenaren ligt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Limburgse werkelijkheden

  1. math zegt:

    Zouden die miljarden van Essent ergens op een rekening staan?
    Het gerucht gaat dat het belegd is in Spaanse obligaties en dan weet je het wel. Enorm in waarde gekelderd en of we ze nog ooit terug zien?
    Bij nadere navraag verbergt de gemeente zich achter de vermogensbeheerder, die dat geadviseerd heeft om te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s