Oudbakken

Met een week regen vers achter de kiezen en dus ook net droog achter onze oren, is dit misschien wel het meest geschikte moment om nog eens een gewichtige zaak op te roepen, waarvan de urgentie de laatste jaren, zo lijkt het, toch minder is geworden. Want als je goed om je heen kijkt, en niet alleen nu zo voorin het seizoen, maar ook als de zomer op haar eind begint te lopen, dan zijn die door en door gebruinde snuiten niet meer zo vaak te zien. Ondanks de opwarming van de aarde en het daardoor vast en zeker toegenomen aantal zonuren. Het aangebakken gezicht kon wel uit het schoonheidsideaal zijn verdwenen. Het doet er niet meer toe noch speelt het een rol in de beoordeling van iemands uiterlijk, zou je bijna gaan denken. Hoewel de eerlijkheid tegelijkertijd gebiedt te zeggen dat met het vorderen der jaren de lol van de inspanningen om zo gezond en gebruind mogelijk te ogen ook stukken minder is geworden. Waardoor een beeld van de wereld ook vertekend kan worden.

Het zou mij echter niet verbazen als ik het met mijn veronderstelling toch een flink stuk bij het rechte eind heb. Want vroeger, en dan heb ik het over twintig of meer jaar terug, was de mate van bruining toch zeker de graadmeter aan de hand waarvan de kwaliteit van de genoten vakantie bepaald kon worden nog afgezien van het feit dat zo’n aangekleurd gezicht destijds als hoogst flatteus gold. Zoals gezegd is de wereld veranderd. In die zin dat vakanties zo tot het geregelde leven horen en zo vaak voorkomen dat het nauwelijks relevant is te weten of te zien of er genoeg zonuren genoten zijn. Die bruine snuit is om die reden dus geen issue meer zoals het evenzo geschrapt lijkt uit het schoonheidsideaal. Met als gevolg dat die witte stukjes huid die vroeger vooral quasi onopzettelijk en onnadrukkelijk zichtbaar werden gemaakt na afloop van een vakantie, nu tot het verre verleden horen en de gedachte aan dat uren bakken in de zon met het enkele doel om zich vooral zo bruin mogelijk te kunnen onderscheiden, zelfs op de lachspieren werkt. Of is de wereld toch hetzelfde gebleven en is mijn kijk daarop veranderd?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oudbakken

  1. Margo zegt:

    Ik denk niet dat er iets veranderd is. Misschien kijk jij naar in bladen naar fotomodellen die er ziekelijk bleek en chagrijnig uit moeten zien en bovendien nog graatmager ook om te voldoen aan de norm van de modeheren. Maar de meeste normale mensen hebben toch graag wel een kleurtje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s