De val van Mart

We zijn in Nederland de besten als het gaat om het afserveren van mensen met bewezen kwaliteiten. Je kunt op grond van in het verleden geleverde prestaties nog zoveel krediet hebben verworven, als Jan Publiek op je uitgekeken is, dan kun je beter benen maken. En gebeurt dat niet snel genoeg, dan word je daarbij wel een handje geholpen door de woordvoerders van de massa die hun comfortabele plekje in de media gevonden hebben en op zulke momenten hun rol met verve en gretigheid vervullen bij het afdanken van een volgende icoon. Gewoon een paar keer te kijk zetten en het is met hen gebeurd. Dan is hun in Nederland onvermijdelijke lot bezegeld. Dat lijkt de natuurlijke loop der dingen te zijn geworden binnen de begrenzing van de Nederlandse beschaving, waar zuinigheid en zorg om wat waarde had, langzamerhand irrelevant is geworden en veel in no time wordt afgedankt. Zie hoe het sportjournalistiek monument Mart Smeets momenteel vergaat in weerwil van alle kwaliteit die hij in zijn vakgebied aan het Nederlands publiek heeft aangeboden.

Waardoor hij dat zo lang aan zich heeft verplicht dat hij de status van icoon welhaast kon bereiken. Wat geen garantie voor eeuwige roem en waardering is gebleken, nu deze en gene langs de zijlijn zich geroepen voelt om diezelfde Smeets alsnog ter verantwoording te roepen voor in het verleden gedane uitspraken en geleverd werk, waarbij wijsheid achteraf uiteraard altijd de sterkste troef is om het gelijk in het nu te halen en de verslaggeving van toen te kijk te zetten. Waarmee het zagen aan stoelpoten begint, dat noodzakelijkerwijs zal eindigen in dat afserveren van mensen die inderdaad hun beste tijd hebben gehad, zoals Mart Smeets nu dus overkomt. Maar of dit conform de logische loop der dingen is, durf ik toch te betwijfelen. We hebben toch beschaving genoeg in ons om zo iemand de credits voor altijd te gunnen? Of zijn we inmiddels al zo diep gevallen dat we alles vergeten zodat iemand volledig ten onder moet gaan als wij vinden dat hij of zij er niet meer toe doet?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De val van Mart

 1. Ximaar zegt:

  Hoge bomen en Mart Smeets die (als het om het wielrennen ging) immer op de hoogste ladder plaatsnam, vangen nu eenmaal veel wind. Zelf heb ik nooit kwaliteiten bij DeMart kunnen ontdekken, op dat ladderklimmen na dan. Hij had al jaren een flinke schare die de TV op een ander net zetten als Mart verscheen. In het algemeen was de wieler’journalistiek’ erg zwak en in NL in het bijzonder. Natuurlijk kon er niets mis zijn met Armstrong, en al helemaal niet met de Raboploeg. Mart was van die club nablaters de kopman en plukt daar nu de zure vruchten van.

  • robschimmert zegt:

   Wees eens eerlijk. Vond je dit twintig jaar geleden precies zo? Ik kan me tenminste uit die tijd, toen Smeets een van de kroonjuwelen in de Nederlandse sportjournalistiek was, nog exact herinneren dat er niet aan de overwinningen van Indurain, Riis, Ulrich en Armstrong werd getwijfeld. Door niemand. Althans, ik heb toen die geluiden, terwijl ik me toen toch breed informeerde, nergens gehoord of gelezen. Dus vind ik echt dat je nu oordeelt met wijsheid achteraf.

  • robschimmert zegt:

   Trouwens, ook op de Belgische tv – zenders was er toen geen kritisch geluid te horen over de wijze waarop wieleroverwinningen werden behaald. Ook daar werd alleen maar de loftrompet gestoken, zonder een kanttekening van welke aard ook.

   • Ximaar zegt:

    De Belgische TV zal het niet over Rabo gehad hebben en hebben waarschijnlijk nog meer boter op hun hoofd, omdat de kern van begeleiders waaronder het plaatsvond uit Vlaanderen kwam.

    Maar om het bij Smeets te houden, als het om fietsen en schaatsen gaat heb ik hem immer een vervelende zelfingenomen man gevonden. Terwijl ik hem met zijn muziekprogramma’s op de radio goed kon pruimen. Dan is ie niet zo zelfingenomen. Met wielrennen en schaatsen vond ik het jammer, omdat dat sporten zijn waar ik graag naar kijk. Uiteindelijk wist hij discipelen als Dijkstra te kiezen die ik nog erger vond en vind. Bij Mart stoorde het me vooral hoe hij Jean Nelissen afkapte/kleineerde met zinnen als ‘Ja, maar daar hebben we het nu niet over!’ Nelissen was een zeur, maar een aardige zeur. Die verdiende het niet om zo afgekapt te worden.

    Kortom ik denk dat ik al 25 jaar moeite met DeMart heb. Bij de TdF had ik helaas geen keuze om naar België te kijken en helemaal geen geluid is ook vervelend TV kijken. Ik heb destijds wel brieven naar de NOS geschreven of het mogelijk was om het commentaar bij schaatsen en wielrennen op 1 kanaal te zetten, zodat ik het andere kanaal kon kiezen met de koersgeluiden. Zelf was ik veel meer gecharmeerd van Heinze Bakker, die ten tijde van Indurain verslag gaf en zich niet als sportjournalist poseeerde. Want dat was het verschil met Smeets die geen verslaggever wilde zijn maar sportjournalist.

 2. bespiegelaar zegt:

  Wijsheid achteraf, bewezen kwaliteiten akkoord !!! Maar kan onze Mart niet zelf een stapje terug doen na het debacle in de wielersport. Is zijn EGO zo groot dat die maatregel niet in zijn vocabulaire voortkomt?? Is hij met deze houding niet een representant van het tijdsverschijnsel dat ook wel wordt aangeduid met de sorry samenleving. Hij schaart zich bij de dames en heren politici met hetzelfde euvel (zie weer deze week, de brutaliteit van Teeven, maar ook de dame van sociale zaken en de treaktie op de oenemende werkloosheid)
  Maar een geruststellende gedachte is dat op het media terrein van de NOS een voetpad is vernoemd naar onze Mart, naar verluid wel een doodlopende weg……….

  • robschimmert zegt:

   Ik schort mijn konklusies op tot de Avondetappe. Kijken hoe het met een eventuele nederigheid van hem daar is gesteld. Of blaast hij dan nog hoog van de toren? Tot dan handhaaf ik mijn ingenomen stelling, dus in afwachting van wat hij er daar van bakt..

 3. bespiegelaar zegt:

  Dit type mens zal altijd en overal zijn of haar gelijk willen halen. Zoals gezegd zijn kwaliteiten staan buiten kijf , maar het aannemen van het bod van de NOS om als anchorman van de avond etappe te fungeren zegt veel zo niet alles over de persoon Smeets. Hij zou aan dit kunstje (is hem toevertrouwd) gewoon niet meer beginnen. In Holland noemen we dat DE EER AAN JEZELF HOUDEN en dan ben je een hele grote !!! Eens kijken hoe de bijbehorende crew er over denkt. Principes zijn in onze tijd wel heel erg snel inwisselbaar voor ………….

 4. Margo zegt:

  Waarmee maar weer eens bewezen is dat ik gelijk had met die Mart, aangezien ik hem altijd een vooringenomen, ijdeltuitige, arrogante wijsneus van een kwibus vond. Voor mij had hij al afgedaan toen hij in Sarajevo (lang geleden) sporters ter verantwoording riep op een toon alsof hij persoonlijk werd aangesproken en afgerekend op eventueel falen van de sporters. Daarna werd ik altijd onpasselijk als die kop verscheen en wist ik niet hoe snel ik weg moest zappen.

  • robschimmert zegt:

   Ik snap het even niet. Je zapte altijd weg als hij met zijn harses op het scherm kwam en je hebt toch een mening over zijn vakbekwaamheid. Want als ik het goed begrijp heb je hem sinds de Olympische Winterspelen van Serajewo niet meer gevolgd. Dat is toch zeker dertig jaar geleden?

   • Margo zegt:

    Ja, dat klopt. Waarmee ik wil aangeven dat het mij toen al duidelijk was dat het een man is die zichzelf belangrijker vindt dan de mensen, sporters, die hij interviewde. Niets nieuws onder de zon dus.

    • robschimmert zegt:

     Kun je je voorstellen dat mensen in dertig jaar tijd een verandering kunnen ondergaan? Is het daarom niet wat te snel en te kort om een ooit geveld oordeel, vonnis eeuwigheidswaarde toe te kennen?

 5. Mack zegt:

  Ik ben het met je eens. Ik heb Mart altijd een goede gevonden met het juiste hart voor de sport. Vond ook niet dat hij sporters kleineerde, juist niet. Van mij mag hij nog lang te zien blijven, ik heb me nooit aan heb gestoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s