Beschaving op zijn Duits

Het heeft me jaren geduurd om in de buurt van de volgende konstatering en konklusie te komen. Maar door en met het vorderen van de tijd hebben wij Nederlanders het er wel naar gemaakt. Want door de omarming van de Angelsaksische cultuur hebben wij tegelijkertijd de ketenen van onze beschaving afgeworpen en lijkt het er steeds meer op dat wij onszelf en onze normen en waarden zijn kwijtgeraakt. Waardoor wij het in een reeks van opzichten als het gaat om wellevendheid, het leven en laten leven, alsmaar duidelijker moeten afleggen tegenover onze buren, de Belgen en de Duitsers. Wat mij in het tweede geval nog altijd lastig afgaat, maar niettemin onontkoombaar is als er maar naar een enkel criterium, waaraan beschaving afgemeten kan worden, gekeken wordt. Neem alleen al het verschil in de wijzen waarop Nederlanders en Duitsers elkaar tegemoet treden en waarin dan ook meteen twee verschillende werelden tot uiting komen. Want is het bij ons in de polder sinds een jaar of twintig usance geworden om elkaar met de voornaam aan te spreken en ongelimiteerd te jij-en en jou-en, kom daar maar eens bij onze Oosterburen om die met hun Sie en het U de distantie ten opzichte van elkaar bewaren en tot uitdrukking brengen en daarmee tegelijk ook een wederzijds respect handhaven, in acht nemen dan wel tonen.

Van alles wat, maar in elk geval telkens genoeg om daar elementen van beschaving in te kunnen herkennen, die in de Nederlandse jij-cultuur allang verloren lijken te zijn gegaan. En bij die afbraak, die teloorgang is het in ons land niet gebleven, word je je alleen maar bewuster als je hoort en merkt hoe stringent er in Duitsland nog met de handhaving van de zondagsrust wordt omgegaan, zoals het ook not done is om op bepaalde tijden overdag, zeg tussen de middag, burengerucht te veroorzaken. Dus wordt er dan niet met slijpmachines gewerkt noch zijn er motormaaiers te horen. Maar gebeurt dat onverhoopt wel, dan heb je het volste recht om de veroorzaker van die herrie daarop aan te spreken, die dat dan ook direkt accepteert en op zal volgen. Kom daar maar eens om in Nederland, waar het wel lijkt of juist de zondagen nog alleen goed genoeg zijn voor al die luidruchtige bezigheden nu we ons imiddels geheel toegewijd hebben verklaard aan de 24 uurs – economie, waardoor alles moet kunnen en mogen. En als de beschaving daar wat te lijden van heeft, dan moet dat blijkbaar maar. Hoewel al die drukte uiteindelijk toch weinig bijdraagt aan onze welvaart als nu bijvoorbeeld blijkt dat die van dat beheerste en ingetogen Duitsland maar blijft groeien. Wat bijna de vraag wettigt of het niet weer eens tijd wordt voor een beschavingsoffensief in onze polder.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Beschaving op zijn Duits

 1. Mack zegt:

  Het wordt tijd dat er een bebrilde leider opstaat die over normen en waarden gaat prediken.

 2. ed mather zegt:

  De vader van Heinrich Himmler was rector van een Humanistisches Gymnasium. Kennelijk is
  beschaving toch geen voldoende garantie…

 3. ed mather zegt:

  …tegen de barbarij

 4. Ximaar zegt:

  Ik moet toegeven dat veel Duitsers bekrompener zijn en beter passen bij onze medeburgers in bijvoorbeeld Urk, Emmeloord en Spakenburg. Maar Duitsers zijn de laatste 20 jaar ook enorm veranderd. Zo werd me daar rond 2000 al eens te kennen gegeven dat ze niet meer gediend zijn van het afstandelijke Sie.

  Verder kan ik je de Hoeksewaard aanbevelen, waar zondags alles (inclussief restaurants) dicht is en je genoodzaakt bent tot wildpoepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s