Mijn eindexamen

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel dat gisteren opnieuw op gang is gekomen en dat alsmaar meer vragen en ook verbazing bij mij oproept, zeker als de herinneringen die ik er zelf aan heb, weer tot leven komen. Want dat er in vijftig jaar het nodige rond de eindexamens is veranderd, zal duidelijk worden uit de ervaringen die ik er toen mee heb gehad en die vooral de uitdrukking zijn van het lijden van die jongeling die die klus wel in zijn eentje moest klaren en zich daarbij aan niets en niemand kon vastklampen, dus bijvoorbeeld klaaglijnen, LAKS en trainingen daarbij miste. Want het was toen, in 1962, 1963, de strijd van een tegen allen, van die jongen van 18,19 tegen de instituties die zich nog niet zozeer manifesteerden tijdens het schriftelijk gedeelte van het eindexamen als wel op de proppen kwamen tijdens het mondeling deel ervan en dat per vak over een reeks van achtereenvolgende dagen gedurende een uur werd afgenomen. Waar het werkelijk menens was als het vraag – en antwoordspel tussen leraar en leerling zich voltrok in aanwezigheid van een Rijksgecommitteerde, wat meestal een universitair docent in het betreffende onderwijsgebied was, zodat er niets te marchanderen viel. Logisch dus dat je je op het rooster gelegd voelde en telkens penen zweette omdat het er wel in dat ene uur op aan kwam. Spitste zich daar alles in volle hevigheid op toe, het hield tegelijk in dat spanning, adrenaline en nervositeit alle ruimte had om zich op te bouwen, waarbij diverse bijkomstigheden ook nog een rol konden spelen.

Zoals het idee dat die ene leraar waar je altijd een lastige relatie mee had, nu wel tot de finale afrekening zou komen. Een gedachte die gemakkelijk post kon vatten en in de weken van voorbereiding het brein danig wist te benevelen en van de wijs te brengen om aldus je kandidatuur flink onder druk te zetten. Wat verder ook niet hielp om de rust te bewaren was de wetenschap dat je nu zelf aan de beurt was gekomen om het middelpunt te zijn van die gewijde stilte die er in die tijd van de mondelinge examens geschapen werd op die school en waarvan je wist dat een inbreuk erop zoveel als een doodzonde werd beschouwd. Voeg daar ook nog aan toe dat er dan ook nog zoiets als een zweetkamertje voor jou als eindexamenkandidaat in het leven was geroepen en het moet duidelijk zijn dat jij je als eenling boven de werkelijkheid uit voelde getild en er weinig voor nodig was, bijvoorbeeld die onzekerheid die je per definitie haast met je meedroeg, om je als het prijsdier te voelen dat op het punt stond om te worden afgeschoten. Heb ik daarom, dus met die werkelijkheid van toen voor ogen, niet meer dan genoeg recht en reden om hoofdschuddend en meewarig te kijken naar datzelfde ritueel dat zich nu dus voltrekt en waaraan dan eenzelfde lijden zou moeten zijn verbonden, dat echter beslist niet van alle tijden is en blijkt als de verschillen tussen toen en nu serieus in aanmerking worden genomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Mijn eindexamen

 1. Laurent zegt:

  Ik las eens dat ze in België gewoon helemaal geen eindexamen hebben. Als je alle vakken gevolgd hebt met voldoende resultaat heb je gewoon een diploma, begreep ik. Je vraagt je inderdaad af waarom zo’n extra, alleen maar extra stress oproepende test dan nodig is.

  • robschimmert zegt:

   Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Maar dat vraagt van de verantwoordelijke docenten wel de nodige objectiviteit en afstand. Bovendien kun je je afvragen of alle lespakketten overal exact hetzelfde zijn. Er zal toch enige afstemming noodzakelijk moeten zijn. Bovendien lijkt het inbouwen van wat centrale checks en balances in zo’n eindexamenloos onderwijssysteem geen overbodige luxe.

 2. Mack zegt:

  Daarom waren jullie ook geschikt voor militaire dienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s