Europese concurrentiekracht

Als de lijn van de redenering die gisteren in het logje over de Bulgaarse illusie gehanteerd werd, met een beetje verbeeldingskracht wordt doorgetrokken, dan zou je wel eens op verrassende konklusies ten aanzien van het beleid van de EU kunnen uitkomen. Want als ik het goed begrepen heb, is een van de voornaamste doelstellingen van de Europese Commissie om de concurrentiekracht van Europa op de wereldmarkt te handhaven c.q. te verhogen. Dat zou onherroepelijk positieve effecten op het welvaartsniveau in ons werelddeel moeten hebben. Ik heb tot nu toe mijn uiterste best gedaan om het verband tussen die theorie en de praktijk van het bestuur dat daarop gericht zou zijn, te ontdekken. Ik zag alleen maar verschraling, reductie in voorzieningenniveaus, toenemende armoede en werkloosheid. Iets anders krijg ik de laatste jaren niet meer te horen. Dat zou dan de prijs van de eenwording zijn. Dus eerst naar elkaar toegroeien binnen dat Verenigd Europa om vervolgens sterk te staan in de wereld.

Wat tot nu toe alleen maar heeft geleid tot inleveren van verworvenheden, van welvaart en autonomie. Iets anders kan ik onmogelijk zien en ervaren. Het heeft er zelfs al toe geleid dat wij aan inkomen hebben ingeleverd. Wat dan de eerste slag was die kennelijk gemaakt moet worden om onze concurrentiepositie op de wereldmarkt te verbeteren, die zoals ik het nu langzamerhand begin te zien op haar best zal zijn als wij qua inkomen op het niveau van de huidige lagelonenlanden verzeild raken, zodat wij dan opnieuw onze slag kunnen slaan met maakindustrie en weer werk, werk, werk zullen hebben. Dat lijkt waarachtig ons perspectief te zijn zoals de EU dat voor ogen heeft als ze erop stuurt om gelijke inkomensniveaus binnen Europa te realiseren, met als uiteindelijke norm vanzelfsprekend het peil van de Bulgaren en Letten omdat aldus concurrentiekracht herwonnen kan worden en er vervolgens voor de EU en haar Europa een wereld te winnen is. Met de meeste fantasie is van het huidige beleid van die Brusselse kaste toch onmogelijk iets anders te maken?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Europese concurrentiekracht

 1. Dhyan zegt:

  Zo langzaam aan druppelt de keiharde waarheid, een grote europese eenheidsworst te worden, langzaam tot alle geledingen door. Weg verworvenheden, weg eigen cultuur er is al bijna niets meer te verliezen aan eigenheid. Laat maar in en uit stromen die hap.

 2. math zegt:

  Vergeet het effect van de hoogst noodzakelijke en niet te stuiten mondialisering niet. Dat wij zullen moeten inleveren en deze planeet delen met de wereld buiten Nederland is duidelijk, onoverkomelijk en terecht.

 3. Mack zegt:

  Zo werd het ons wel verteld destijds, dat het meer welvaart zou opleveren. Zijn we dan toch weer in het grote marketingbedrog getrapt? Want als je daarin trapt worden degenen die het aanboden er beter van. Dat zouden we even moeten checken.

 4. Laurent zegt:

  Ik weet niet of die achteruitgang dankzij of ondanks de Euro gebeurd is. Het is de globalisering via multinationals die ook die race to the bottom veroorzaakt.

 5. Emigrant zegt:

  Maar die verarming en verschraling, daar heeft math gelijk in, is toch niet het gevolg van de Europese eenwording? Europa heeft zijn bloeitijd gehad: was het vroeger eerste klas, nu is het derde klas geworden. Als het zich bij voortduring weigert te verenigen wordt het zelfs vierde klas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s