Domheid en onwetendheid

Er is een wezenlijk verschil tussen domheid en onwetendheid, hoewel de verleiding vaak groot is om de twee begrippen door elkaar te gebruiken. Wat met name in situaties gebeurt als men onverhoeds met de uitingsvorm van het een of het ander wordt gekonfronteerd. Want laten we wel wezen. Ook al ben je nog zo slim, je kunt nu eenmaal niet alles weten. Zodat iemand vaak onrecht wordt gedaan door hem van onmetelijke domheid te betichten als hij op een bepaald moment de verlangde kennis niet bij de hand heeft, waardoor wij slachtoffer worden van een niet – begrijpen en tot een kwalijke verwarring komen van begrippen, waarbij degene die er de aanleiding toe gaf, het uiteraard moet ontgelden. Het is zo maar een gedachte die over mij vaardig werd, nadat ik tot twee keer toe te maken kreeg met een onwetendheid, waarvan ik mij nauwelijks kon voorstellen dat ze in die vorm bestond, met de voor de hand liggende uitglijder mijnerzijds tot gevolg. Zo kwam ik de afgelopen week in een tuincentrum terecht dat er in mijn ogen mocht zijn gezien het rijkelijke aanbod van vaste planten en eenjarige bloeiers. Het zag er allemaal basaal uit, met inbegrip van het personeel dat er rond liep. Vertrouwenwekkend dus. Wat kennelijk niet alleen mijn beeld was gezien de drukte die er heerste. Ik had het idee dat ik er snel klaar zou zijn omdat ik een simpele vraag had. Ik wilde gewoon twee potjes met vergeet-mij-nietjes. Maar hoezeer voorstelling en werkelijkheid uiteen kunnen lopen, werd ik al heel snel gewaar toen ik vroeg waar ik die plantjes kon vinden.

Ik werd aangestaard of ik van een andere planeet kwam en de paniek bleek zowaar bij de betreffende medewerker toe te slaan: hij had er nog nooit van gehoord en een kollega van hem die erbij werd gehaald, moest evenzo het antwoord schuldig blijven. En zo zette die keten van onwetendheid zich voort, waardoor ik onverrichterzake huiswaarts dacht te moeten keren. Tot de eigenaar van het spul mij van dat impulsieve gevoel dat ik met de domheid van deze wereld in aanraking was gekomen, bevrijdde en mij de twee gevraagde potjes persoonlijk kwam brengen. Was dit al een verpletterend voorbeeld van onverwachte onwetendheid die dus een wissel trekt op je gemoed en onderscheidingsvermogen, het kan bijna nog erger, merkte ik alweer een tijdje geleden, toen ik in een restaurant vroeg of de huiswijn een Bordeaux was. De betreffende medewerkster keek mij niet begrijpend aan alsof ze water zag branden en antwoordde dat ze niet begreep wat ik bedoelde en dat ze niet wist wat Bordeaux was. Dus herhaalde ik de vraag in de veronderstelling dat ze mij niet goed verstaan had of in een blackout verkeerde. Maar ze bleef bij haar ontkenning dat ze nog nooit van Bordeaux gehoord had waarna ik het er maar verder bij liet en in mijn verbazing berustte met de stellige zekerheid dat mij aldus de grondstof was aangeleverd voor dit logje plus de kennis dat domheid en onwetendheid echt twee verschillende grootheden zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Domheid en onwetendheid

 1. Laurent zegt:

  Nou, dat is toch wel heel raar zeg! Ik weet niet veel van planten, maar een vergeet-me-nietje daar heb ik nog van gehoord. En in een restaurant niet weten wat een bordeauxwijn is??? In principe klopt je stelling, maar er is denk ik wel een correlatie tussen gebrek aan intelligentie en onwetendheid. Minder intelligente mensen hebben vaak toch ook minder kennis. Maar ik ken ook wel intelligente mensen die op zijn minst op bepaalde vlakken opvallend weinig kennis hebben, dat zeker ook.

  • robschimmert zegt:

   Zullen we het bijvoorbeeld al eens hebben over al die intelligente mensen hebben die hun eigen taal nog niet eens op een behoorlijke manier machtig zijn, en daarom onder andere er maar in blijven volharden dat media enkelvoud is? Niet weten is wat mij betreft een, maar als je erin blijft volharden lijkt het toch te neigen naar domheid. Misschien ligt daar het verschil.

  • Margo zegt:

   Het ligt er maar aan wat je onder ‘intelligentie’ rekent. Interesse voor je leefomgeving zou daar onder kunnen vallen, en als je dan nog nooit gehoord hebt van vergeet-me-nietjes en Bordeaux zijn dat dus wel wat minder punten in je IQ. Maar als je ergens werkt waar je dat dus zeker zou moeten weten is het helemaal droevig gesteld.

 2. Mack zegt:

  Nou ja zeg, het zou mij best kunnen overkomen, maar ik zou me zo dom voelen dat het ook bij een keer bleef. De volgende keer dat een klant om Bordeaux zou vragen zou ik het weten. Of ja zeggen terwijl het nee was, omdat de vrager over het algemeen toch het verschil niet proeft. 😉

 3. Ximaar zegt:

  Van die Bordaux is een domme vraag. Kan je gewoon zien op de fles als de postcode met 33 van het departement Gironde begint. 🙂

 4. Dhyan zegt:

  Weet je zeker dat het niet de Mack Donalds was ?

 5. Dhyan zegt:

  Sorry Mack, freudiaanse verspreking, het moet zijn Mac Donalds.

 6. Mack zegt:

  Geen probleem Dianne.

 7. sebastiaan zegt:

  LS! In de eerste plaats een gelukkig 2014! Beste Rob Schimmert en anderen, Graag zou ik u iets willen vragen, als onderzoeker valt me op sinds 1991 dat geregeld 90% van de onderzoeken ondeugdelijk gedaan is, en in meta analyses afgekeurd wordt. In The Economist stond recent een artikel: Has Science Gone Wrong? Het merendeel van onderzoek blijkt niet repliceerbaar, zeg voor veel geld uit de duim gezogen. Wat denkt u dat na zoveel tijd er nog klopt van de wetenschap? Is het mogelijk dat een hele tak van wetenschap als genetica gewoon onzin is, wat ik afleid uit het feit dat er maar 20.000 eiwit-producerende genen zijn, vanuit mijn computer-programmeer ervaring bij lange na niet genoeg, om een mens mee te bouwen. En al zeker niet als allerlei abstracte concepten aangeboren in de hersenen aanwezig zouden moeten zijn, zoals de grammatica van taal en het begrip van de fysica, zoals professor Harvard Steven Pinker beweerd. Groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s