Ook deze zaterdag kan de gekkigheid in het nieuws weer niet op. Uit Polen, Oostenrijk en Australië worden we weer vergast op zonderlinge geschiedenissen die wij mensen aan de lopende band schijnen te kunnen produceren, omdat we vreemder in elkaar zitten dan wij in onze vermeende normaliteit vaker ten onrechte denken:
Een Britse vakantieganger schrok behoorlijk toen hij de menukaart van een restaurant in Polen onder ogen kreeg. Naast smakelijke visgerechten stond ook kanker op het menu. Op de kaart van restaurant Bee Jays in de plaats Poznan waren de Poolse gerechten vertaald in het Engels. Tussen de visgerechten stond voor slechts 6 euro een portie baarmoederhalskanker. Toen de 32-jarige Owen Durray uit Kent de ober op het aparte gerecht wees, bleek meteen dat er iets mis was gegaan bij het vertalen. In plaats van kanker ging het om rivierkreeft in een carpaccio van rode biet, met een honing-mosterd saus. Durray vertelde dat hij na het lezen van de menukaart eigenlijk geen trek meer had. De restauranthouder heeft aangekondigd verhaal te gaan halen bij de vertaler van het menu.
Een 22-jarige man uit Oostenrijk deed onlangs zijn belastingaangifte voor 2008. Twee weken later kreeg hij een brief met het verzoek om 29.042.013 euro over te maken aan de Belastingdienst. De man uit Wenen is alleen helemaal geen miljonair. In 2008 zat hij nog op school en verdiende hij met bijbaantjes nog niet eens 600 euro per maand. De man, die Agidir B. heet, belde meteen de Belastingdienst. Hij kreeg te horen dat hij de 29 miljoen euro gewoon moest betalen. Ook werd hem verzocht om per direct 1 procent van het totaalbedrag, ruim 290.000 euro, over te maken. Zelfs de moeder van Agidir B. kon de medewerker van de Belastingdienst niet overtuigen. “Hij zei: ‘Als u bij de supermarkt moet betalen gaat u bij de kassa toch ook niet klagen over het bedrag?'”, vertelt de Oostenrijker. Een dag later kreeg Agidir nog een brief van de fiscus. De vorige brief moest als niet gestuurd worden beschouwd. Er was een technische fout geweest. Uiteindelijk bood de Belastingdienst ook nog excuses aan.
Marjorie Hemmerde uit het Australische Kew is 106 jaar oud en ze is dolgelukkig met haar 33 jaar jongere vriend Gavin Crawford. De twee zijn onafscheidelijk. Drie jaar geleden kwamen zij elkaar tegen in een bejaardentehuis. Ze waren allebei nooit getrouwd en hadden niet meer verwacht dat ze nog iemand zouden vinden om hun oude dag mee te slijten. “We zijn zo’n beetje met elkaar versmolten”, vertelt Hemmerde. “Het voelt alsof we elkaar al een eeuwigheid kennen, het leeftijdsverschil lijkt niet uit te maken.” Crawford is dolblij met zijn prinsesje. “Marjorie is heel erg extravert en ze staat op een goede manier in het leven. Ze is altijd vrolijk en klaagt niet.” Ze gedragen zich als verliefde tieners volgens hun direkte omgeving.
Het verhaal van de Oostenrijkse belastingdienst verschilt alleen in bedrag met het mijne. Enkele jaren geleden kreeg ik een aanslag inkomstenbelasting van ruim 100.00 euro. Dat oversteeg in aanzienlijke mate mijn hele inkomen, waarover ook al loonbelasting was betaald. Toen ik de belastingdienst belde, dat er hier toch sprake moest zijn van een foutje, werd mij te verstaan gegeven, dat het toch wel zou kloppen en dat ik binnen de temijn van 6 weken zou moeten betalen. Uiteindelijk bleek, dat ik bezwaar kon aantekenen en dat dat de betalingsverplichting zou opschorten. Nadat ik een uitgebreide brief naar de inspecteur had geschreven, kreeg ik een nieuwe, meer bij mijn inkomen passende aanslag (met mededeling dat ik een teruggave kon verwachten). Een excuus kon er niet van af!