Een Bulgaarse illusie

Leek de droom van een Verenigd Europa aanvankelijk het probate middel om permanente welvaart en vrede op het oude continent te verwezenlijken, zo langzamerhand lijkt die eenwording aan dat ene doel voorbij te zijn geschoten. Want Europa blijkt een instituut te zijn geworden dat elk belang te boven gaat en zich tot norm heeft verheven. Zonder dat echt duidelijk is welke norm als referentie voor de onderscheiden landen dient, laat staan dat de individuele burger er nog toe doet. Brussel, Europa is een moloch geworden die alles plat walst en haar eigen wetten stelt. Waar dus mijn dilemma begint. Want was dit de afspraak? Wie had dit in het achterhoofd toen het Verdrag van Rome werd ondertekend? Werd dit overzien in 1992 in Maastricht, waar de gedachten over een gezamenlijke munt hun definitieve contouren kregen? Werd wel verwacht dat de ontwikkelingen van dat punt uit de vorm zouden krijgen zoals ze nu blijken te hebben en die ons als Nederlander of om het even welke Europeaan totaal onmondig maken ten opzichte van de besluitvorming zoals die in Brussel plaats vindt en waar in onze eigen parlementen geen kruid meer tegen gewassen is. Met als enig gevolg dat we het eigen kleed steeds meer onder ons vandaan getrokken voelen worden en ook onze zeggenschap over onze eigen staatshuishouding alsmaar meer lijken te verliezen. Onze welvaart wordt op de tocht gezet, niet door, maar ondanks onszelf omdat ‘Europa’ dat wil en dat nodig vindt om als continent gewapend te blijven binnen het kader van de wereldeconomie, luidt de eeuwige dooddoener.

Vallen de gevolgen van dat beleid voor ons nog mee omdat wij in de loop van de jaren dat wij economisch nog autonoom waren, behoorlijk wat vet op de botten hebben gekregen, in een land als Bulgarije valt het resultaat van zulk beleid daarentegen vies tegen. De keuze van opeenvolgende regeringen voor een strak monetair beleid dat leidde tot een lage staatsschuld en een stabiele munt, kreeg steeds staand applaus van de kaste van technocraten in Brussel. Maar de uitkomst voor de Bulgaarse bevolking was er wel naar. Want terwijl de Europese elite voortdurend toast op de stand van de Bulgaarse economie, moet de gemiddelde Bulgaar het doen met een minimumloon van 155 euro per maand, moeten door de bank genomen tien mensen het met dertig vierkante meter woonruimte doen en leeft meer dan de helft van hen in armoede zonder perspectief op verbetering. Geen investeerder heeft al de weg naar Sofia gevonden in weerwil van alle applaus uit Brussel en dat voortreffelijk economisch beleid van achtereenvolgende regeringen, waar de bevolking totaal geen profijt van heeft gehad, het integendeel van kwaad tot erger zien worden. Wat onherroepelijk de vraag, om niet te zeggen de konklusie oproept dat ook wij ons geen illusies hoeven te maken, nu die droom die dat ene Europa ooit was, slechts verwerkelijkt lijkt te worden voor die elite die huist en schuil gaat in Brussel. Vraag het de Bulgaren die daar als de besten over mee kunnen praten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een Bulgaarse illusie

  1. math zegt:

    Ik ben het volkomen met je eens. Eenzelfde gevoel heeft de plaats van mijn aanvankelijk enthousiasme ingenomen. Maar welk alternatief dient zich aan ?

  2. Emigrant zegt:

    Wat heb je aan mondige Nederlanders als ze dan twee keer een regering Rutte kiezen? In Hongarije is het trouwens nog erger, en Denemarken, Oostenrijk en Italië hebben ook beroerde ervaringen met democratie. Europa is geen moloch, maar een onhandige mopshond met een te klein hoofdje. Het zou veel sterker moet ingrijpen: bankentoezicht, anti-natie en anti-nazi-opvoeding en eindelijk ook eens wat geld gaan verdienen om die lullige staatsschuldjes af te betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s