De houding van Samsom

Sinds hij is gaan samenwerken met de VVD en sinds hij regelmatig aan de praat is met Mark Rutte, is er verandering opgetreden in zijn gedrag en tekent zijn houding totaal anders af dan nog bij hem te zien was in zijn tijd als actievoerder bij Greenpeace. Niet alleen blijkt hij zijn wilde haren en krullen kwijt te zijn geraakt, hij laadt zelfs de verdenking op zich ze met eigen hand, met mes en schaar of tondeuse volledig verwijderd te hebben. Diederik Samsom is in nog geen jaar tijd een ander mens geworden. Van activist met spijkerbroek en trui werd hij de kopie van de beurshandelaar in het strak gesneden pak, zorgvuldig gecoiffeerd en met de bedachte en anders wel geregisseerde glimlach op elk moment dat dat dienstig was. Was dit de sociaal – democraat die de barricaden op beloofde te gaan om alle verworvenheden te behouden c.q. de handhaving ervan te bevechten? Was dit de man die zich opwierp als de strijder tegen heersend onrecht waar zo gemakkelijk de stem aan kon worden gegeven omdat hij de verpersoonlijking van betrouwbaarheid en integriteit kon zijn?

Hoe je je als kiezer kan vergissen heeft diezelfde Samsom maar al te zeer bewezen. Zijn rechte rug is louter een illusie gebleken toen hij onder druk van de VVD en de politieke werkelijkheid kwam te staan. Want weinig is ervan overgebleven. Hoogstens is in hem nog het evenbeeld van zijn zo beminde gesprekspartner Mark Rutte te zien, van wie hij inmiddels, mogelijk verblind door diens aanvankelijk succes, de hoge, gebogen rug naadloos is gaan imiteren, zoals het ook lijkt alsof hij ook af en toe een greep in diens garderobe mag doen. Want welk verschil is er eigenlijk nog tussen de VVD en de PvdA als hun leiders al zo elkaars kopieën zijn geworden met een lach, een glimlach die wel wederzijds geleend dan wel bestudeerd kon zijn en met dat enkele gebaar dat boekdelen spreekt. Kijk maar eens goed hoe Samsom te pas en te onpas zijn colbertjasje dichtknoopt en weet dan zeker dat dat nooit een sociaal – democraat kan zijn, een actievoerder die met zoveel verve zich dat liberale keurmerk heeft eigen gemaakt en daarmee laat zien dat in het detail inderdaad de duivel schuil gaat.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De houding van Samsom

 1. Mack zegt:

  Wat een goede observatie. Tijden zijn definitief veranderd. Dan liever een rechtse bal of een linkse wollen sok, dan weet je tenminste met wie je van doen hebt. Maar, in de verdediging van Samsom wil ik weg zeggen dat onder druk van de crisis het wel heel erg moeilijk zo niet onmogelijk is om je standpunten te verwezenlijken. Want je kunt wel mooi roepen dat je iets gaat doen aan milieu, zorg, asielzoekers en weet ik het allemaal, er is geen geld en om geld draait het in de eerste plaats. Het is overleven. Bush and Blair, Rutte en Samsom.

 2. Emigrant zegt:

  Ik neem aan dat Samsom zich voorbereidt op het premierschap in betere tijden. Hij is al zo onbetrouwbaar als een echte politicus, maar dom is hij niet, en dat is Rutte wel, denk ik.

 3. Emigrant zegt:

  Die zogenaamde hogere opleiding is tegenwoordig niet meer zo hoog hoor. En ook hoog opgeleide mensen kunnen dom zijn. Juist van geschiedenis heeft Rutte blijkbaar geen kaas gegeten.

 4. Ximaar zegt:

  Ik denk dat de PvdA met iets heel slims bezig is, maar dat hun kiezers dat nu nog niet begrijpen. (Zelf ben ik overigens geen typische PvdA-stemmer.) Ik denk dat deze slimmigheid van Wouter Bos komt. Sinds de formatie is Samsom rustiger en berekenender geworden. Hij komt niet meer betweterig met bergen details op de proppen en geeft meer de indruk dat ie luistert. Ondertussen zit hij niet in deze regering en kan daarmee schadevrij door bij de volgende verkiezingen. Aan de andere kant zit Ascher op een slimme manier Rutte op z’n huid door veel meer als bestuurder en staatsman over te komen. Als dat goed gaat, dan wint de PvdA de volgende keer met Ascher en als dat fout gaat kan de PvdA nog steeds winnen, maar dan met Samsom. De uitruil van deze principe zaake voor de bühne zal ingecalculeerd zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s