Tien treurige plekken

Van het voorbijgaan, dus door eigen waarneming, dan wel vanuit onze eigen fantasie kennen we wel van die oorden waarvan we met zoveel kracht durven te beweren dat we er nog niet begraven zouden willen worden. Een mooi voorbeeld daarvan is Charleroi, hoewel het Noord-Franse Thionville ook hoge ogen gooit in ons klassement van steden waar een groot kruis overheen zou kunnen. Hoewel niet van eenzelfde verschrikkelijk formaat kennen we in Nederland ook een aantal plaatsen en steden van een gelijkende signatuur. De volgende tien min of meer grotere gemeenten kan ik op basis van mijn eigen ervaring dat stempel geven. Maar de opsomming blijft natuurlijk willekeurig en kan zo door tien andere minstens zo treurige plekken vervangen worden:

Den Helder – Delfzijl – Hardenberg – Waddinxveen – Alphen a/d Rijn – Beverwijk – Oss – Venray – Waalwijk – Terneuzen

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Tien treurige plekken

 1. Laurent zegt:

  Toch heb je hier tenminste ook mooie en leuke steden om naartoe te gaan. dat moet je in zuid-oost Michigan eens proberen…

 2. Mack zegt:

  Waalwijk ja? Ik vind Waalwijk een leuk centrum hebben, en met dat overdekte winkelcentrum erbij vond ik het altijd wel leuk daar.

 3. Margo zegt:

  Den Helder ja, toevallig hadden J. en ik het over die stad een paar dagen geleden. Hij moest er vroeger veel werken en bleef er dan maar door de week. Geen zak aan zei hij. Ik ben er wel er eens geweest en het heeft inderdaad iets unheimisch. Het strand is dan wel weer leuk. Delfzijl ken ik maar al te goed, een deel van mijn puberteit gewoond, ja dat is heel erg. Daarna nog vaak terug gekomen omdat mijn zus in Appingedam ging wonen, en dan toch maar af en toe langs Delfzijl, oude schoolvrirenden bezoeken. Het was niets rn het bleef niets, het werd eerder erger met al die afbraak. Het is zielloos als Den Helder. Beverwijk heb ik vorig jaar zomer bezocht en een keer ook met mijn broer omdat onze roots daar liggen. Onze voorvaderen komen daar vandaan een Knegjes is er nog burgemeester geweest en dientengevolge is er een Knegjespad. Ja, ook daar werd ik niet warm van geluk. Die andere plaatsen ken ik niet en zal ik mijden. Bedankt voor de waarschuwing!

 4. pjotr zegt:

  Venray is helemaal niet zo onaardig of saai sinds het centrum is opgeknapt. Voor iemand uit Schimmert vind ik het een beetje hoogmoedig om mijn dorp zo negatief te beoordelen.

 5. Ximaar zegt:

  Delfzijl en Terneuzen vond ik erg, maar ook Heerlen. En na een waarschuwing in het fraaie Sittard ben ik maar niet aan Geleen begonnen. Toch veranderen steden. In de laatste 3 jaren is Den Helder zowaar wat aan het verbeteren. en dat zou ook voor Delfzijl en Terneuzen kunnen zijn omdat ik daar al wat jaren niet meer geweest ben. Beverwijk valt alles mee als je het vergelijkt met Velsen-Noord dat er tegenaan ligt of Ijmuiden. Helmond kwam een paar jaar terug erg slecht bij me over met een grote drukke N-weg dwars door hun dorp. Emmeloord en Hoogeveen vond ik ook tragisch.

  Veel steden in de USA zijn overigens 10x erger en ook alle stationsgebieden van Duitse plaatsen aan drukke goederenlijnen. Die mensen zien het niet meer zitten om ook maar iets aan hun woonomgeving te doen en vaak is dat begonnen met foeilelijke kleine flatgebouwen van grijs beton met akelig kleine ramen.

  • robschimmert zegt:

   Geleen is inderdaad een ernstig geval. Heerlen daarentegen is in zijn ogenschijnlijke treurigheid mateloos interessant, omdat het zo veelvormig is en opgebouwd uit in feite een aantal dorpen en mijnwerkerskolonieen. Voeg daar aan toe het alsmaar wisselend beeld dat het centrum van Heerlen laat zien en je raakt er toch niet op uitgekeken, te meer niet omdat het juist Heerlen is dat in cultureel opzicht Maastricht steeds meer de loef afsteekt, zeker als het gaat om het experiment, voorhoedekunst, etc.etc..

   • Ximaar zegt:

    Probleem is dat veel plaatsen lelijke en mooie plekken hebben. Afgelopen vakantie ben ik van oost naar west door de buitenwijken en later door het centrum van Heerlen gefietst en werd daar niet blij van. Saaiheid troef en teveel verkeerslichten. Maar ook de oostkant van Maastricht is erg triest en misschien nog wel andere delen waar ik nog nooit ben geweest.

 6. Emigrant zegt:

  Er bestaan ook plaatsen die meevallen: Vaals heb ik net ontdekt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s