Het geheim van André Rieu

Het is onmogelijk om ook maar enig bezwaar tegen hem te hebben. Daar zal ik dus geen enkele moeite voor doen. Des te meer voel ik mij daardoor echter uitgenodigd en aangemoedigd om op zoek te gaan naar het geheim van zijn succes. Want dat André Rieu overal kan binnenkomen en meteen een geziene gast is, staat als een paal boven water. Maar hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Wat is het geheim van zijn langzamerhand onbetwiste reputatie die de richting op gaat van mythische proporties? Want wat hij doet en muzikaal presteert, kun je niet echt spannend en enerverend noemen. Het is eerder de bevestiging van de bevestiging en de herhaling van de herhaling. Voorspelbaarder kan het bijna niet, zoals hij zich voortdurend in the mainstream en op the middle of the road tijdens zijn voorstellingen bevindt. Wat hij waarschijnlijk ook wil en misschien wel moet om zijn altijd talrijk gehoor te blijven amuseren. Want dat wil de zinnen even verzetten, niks aan het hoofd hebben en eigenlijk alleen maar op een aangename manier afgeleid worden.

Daarbij is geen plaats voor experimenten en tegendraadsheid en moet het publiek slechts mee kunnen deinen en meegevoerd worden op de klanken die Rieu met zijn orkest produceert. Dat moet en mag niet moeilijk zijn. Daar vraagt zijn publiek om, dat een paar uur vergeten wil. Nou, fraaier en beschaafder wordt het niet op haar wenken bediend tijdens de optredens van André Rieu, die met een muzikaal verantwoord boodschappenlijstje aan ieders wensen tegemoet komt. Zonder poespas en doorspekt met de nodige flauwiteiten, die door iedereen op de koop toe genomen worden omdat Rieu daarvoor genoeg credits heeft en dat in ruime mate compenseert met de aangename muziek die hij ten gehore brengt. En wat het aardigste van alles is, dat is dat hij in feite ook nog opereert in een traditie en in een daverend gat in de markt, dat jaren lang opgevuld werd door James Last, die in de zeventiger en tachtiger jaren aldus zijn successen incasseerde. Nou, het is precies zo, hoewel qua klank net even anders en zelfs nog een beetje meer beschaafd, dat Rieu nu ook aan de weg timmert en dat nog wel even zal doen tot zijn tijd ook komt en de volgende publieksvriendelijke muzikale formule zal worden aangediend.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het geheim van André Rieu

  1. Ik hou er ook niet van maar je kunt wel zien dat het een feestje is. En ik vind het wel knap van hem dat hij een enorm exportproduct is, verkoopt ook alles in het buitenland uit en gaat bijna failliet omdat hij zijn eigen geld overal instopt, waar andere artiesten juist rijk worden van de concerten. En de man heeft humor. Ook niet overbodig als dit je genre is 😉

  2. Sjoerd zegt:

    Tegen die tijd heeft André genoeg verdiend. En voor mij mag dat. Beter dan al die gesubsidieerde orkesten die met dezelfde muziek geen publiek weten te trekken.

  3. Margo zegt:

    Ik verdraag dat genre niet zo erg, maar de smaak van de massa is het kennelijk wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s