Klassenstrijd op de grasmat

Succes blijkt toch niet te koop te zijn. Dat moet het grootkapitaal uit Madrid na een derde vruchteloze poging om de finale van de Champions League te halen, langzamerhand aan de weet zijn gekomen. Dat lesje zal het hopelijk nu wel geleerd hebben. Mij maakte die zekerheid in ieder geval blij dat in het voetballen gelukkig nog niet alleen de macht weggelegd hoeft te zijn voor het grote geld en de puissant rijke investeerders. En dat allemaal dankzij het feit dat volksclub Borussia Dortmund het zich met zijn honderden miljoenen omzet almachtig wanende Real Madrid gisterenavond, aan de vooravond van de eerste mei, in het eigen Bernabeu – stadion uitschakelde. Het sprookje van David, dat zich van een armlastige vereniging in nog geen zeven jaar tijd op eigen kracht tot deze onpeilbaar hoogte opwerkte om Goliath Real, de voetballende arrogantie ten voeten uit, te kijk te zetten en uit te schakelen. De klassenstrijd op de grasmat, die haar gedroomde winnaar kreeg in de vorm van een team met spelers die of zelf opgeleid waren of voor een habbekrats bij obscure Poolse clubs weggehaald waren.

Zet daar de Spaanse, Braziliaanse, Portugese en die paar Duitse vedettes tegenover die stuk voor stuk voor vermogens elders waren weggekocht en uiteraard ook dezelfde fortuinen gingen verdienen en het is zonneklaar hoe tegengesteld de verhoudingen in het veld vorige week en gisterenavond waren en ook moesten zijn. Met logischerwijs de snelle rolverdeling van de gedoodverfde favoriet en de evidente underdog, die bij voorbaat mocht rekenen op de sympathie van het miljoenenpubliek in Europa. Dat in twee afleveringen van deze edities van de klassenstrijd op het voetbalveld op haar wenken werd bediend en het gehoopte sprookje werkelijkheid zag worden. Waardoor meteen de gedachte en de wens die daar de vader van was, gevoed werd dat het onmogelijke toch mogelijk kon worden, namelijk dat de macht van het kapitaal te breken is, zoals de Borussen uit Dortmund hadden bewezen, en dat als dat gebeurt, daar geen traan over gelaten hoeft te worden. Wat om het verlies van dat poenige Real dan ook in de verste verte niet is gebeurd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Klassenstrijd op de grasmat

 1. Mack zegt:

  Dat hele verhaal van jou over opleidingen klopt niet. Goede voetballers worden geboren, kun je niet opleiden. Mij kunnen ze nooit opleiden tot goede voetballer, maar de tweede linksback van Heracles ook niet. Bergkamp hoeft niet opgeleid te worden.

  • robschimmert zegt:

   Dus bij Feyenoord, Ajax en Barcelona hebben ze er alweer niets van begrepen en kunnen zij hun opleidingen beter opdoeken en gewoon spelers kopen, kopen en nog eens kopen? Of zou het misschien zo zijn dat jonge spelers, getalenteerde dus, bij die clubs vertrouwd worden gemaakt met een bepaald spelconcept en zich daarin kunnen bekwamen?

   • Mack zegt:

    Ik denk eerder dat de bal rond is ja en dat je er niks over kunt zeggen. Zie Barcelona vanavond. Feyenoord en Ajax leiden op uit armoede denk ik. Zouden ze rijk zijn, kochten ze wel spelers. Dit hele verhaal wordt onderuit gehaald door de wedstrijd van vanavond toch? Ik denk inderdaad dat de opleiding zwaar overschat is, en voor het eerst in mijn leven ben ik het niet eens met Cruijff.

    • robschimmert zegt:

     Zullen we het er dan maar op houden dat van Bommel gelijk heeft met zijn stelling dat Ajax alleen maar kampioen kon worden omdat PSV zoveel heeft verloren? Hoe dom kun je zijn, bedoel ik alleen maar, als je met zo’n kutsmoes je eigen verlies afdekt. Waardoor we bijna nog zouden moeten geloven dat PSV het met zijn aankoopbeleid de afgelopen jaren fantastisch heeft gedaan en dat Feyenoord en Ajax de armoedzaaiers zijn van het Nederlandse voetbal, die gewoon wat mazzel hebben.

    • Mack zegt:

     Dat jij iets tegen PSV hebt is bekend. Ik breng waardering op voor Ajax waar ze dat verdienen. En Ajax wordt inderdaad met de hakken over de sloot kampioen, niet overtuigend ofzo. En Feyenoord heeft Pelle en Guidetti natuurlijk opgeleid, en ook zonder hen hadden ze het zover geschopt. PSV heeft een enorm slechte verdediging en zijn daarom als team minder dan Ajax. Je kunt gewoon niet zeggen dat zelf opleiden beter is. Het spreekt je misschien meer aan, maar Barcelona gaat nu toch overstag.

   • Mack zegt:

    Barcelona gaat zeven nieuwe spelers kopen hoor ik net. Wat moet ik daar dan uit concluderen?

    • robschimmert zegt:

     Dat is wat mij betreft niets anders dan blinde paniek. En wat mijn houding tov PSV toch dit. Ik heb niets tegen de club die het jaren goed heeft gedaan door dicht bij zichzelf te blijven en goede keuzes te maken voor wat betreft de invulling van vitale posities in de organisatie: Hiddink, van Raay, van Breukelen, om een paar voorbeelden te noemen. Maar wat ik de laatste jaren zie is ontbrekend beleid die zich vertaalt op het veld. Er wordt maar wat gekocht, op het patserige af, en paralel daaraan wordt de mond ook steeds groter en de ambities steeds disproportioneler. Kortom, een geluid en een gezicht dat niet meer paste bij het traditionele PSV, dat ook vaker successen heeft behaald en die ook meer dan verdiende. Bij Ajax heeft men ook tot mijn ergernis een aantal jaren aangerommeld en steeds namen voor veel geld binnen gehaald zonder dat die iets van hun reputatie konden waarmaken, zoals het voetbalteam ook bleef zwalken ondanks de vele aankopen die er werden gedaan. Er zat geen idee achter. En dat zie ik dus nu wel bij Ajax, zowel in het spel als in de organisatie. Wat mij uiteraard goed doet, omdat het bloed bij mij kruipt waar het niet gaan kan. Al vanaf begin zestiger jaren. En dat zal ws. nooit meer veranderen. Zoals ik ook kritisch naar de concurrenten kijk, maar er beslist geen hekel aan zal hebben. Tenzij het er naar wordt gemaakt. Wat in Eindhoven de laatste twee jaar zeker het geval is geweest.

    • Mack zegt:

     Jij viel al over het uit-tenue van PSV en vond het nodig daaruit te concluderen dat ze met zo’n tenue geen kampioen konden worden. 😉 Maar even goede vrienden hoor, een beetje voetbalstrijd hoort erbij.

 2. Margo zegt:

  Ik zal nooit begrijpen waarom intelligente mensen uitgebreid en serieus een spelletje gaan zitten analyseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s