N.a.v. de koningskroning

Aan de vooravond van de koningskroning is het best dienstig, vind ik, om toch nog eens de vraag te stellen waarom deze gebeurtenis nu al weken het Nederlandse nieuws beheerst. Waarom gaat het nergens anders meer over en wat is de reden en het doel om het Nederlandse volk massaal via het geijkte pad van de voorpret in een jubelstemming te brengen? Hoe belangrijk is die troonswisseling nu eigenlijk en wat is de betekenis ervan voor het leven van de individuele Nederlander? Welk effect heeft het op ieders bestaan? Veel, wordt er gesuggereerd. Maar is dat feitelijk wel zo? En wordt hier niet een toneelstuk opgevoerd waardoor mensen in tijden van economische nood hun zinnen even kunnen verzetten, terwijl die hele vertoning in wezen nergens voor staat en over niets gaat? Wat eens te meer duidelijk wordt als teruggedacht wordt aan het ceremonieel en de festiviteiten die gehouden werden ter gelegenheid van het aantreden van Beatrix als koningin in 1980. Afgezien van de ongeregeldheden die die dag overschaduwden staat mij helder voor de geest dat, terwijl we toen eveneens in economisch zwaar weer verkeerden, soberheid toen de maat van alles was, met inbegrip van de verslaggeving en van alle beschouwingen vooraf.

Waardoor nu, anno 2013, klip en klar wordt hoezeer Nederland in 33 jaar tijd veranderd is met op dit moment de dominante rol van de media die vooral over elkaar heen buitelen om met hun nieuwtjes en meningen te komen en lezers en kijkers aldus gereed te maken en voor te bereiden voor de grote dag die 30 april dus moet worden, als het aan die kleine elite ligt die de media in handen heeft en daarmee de publieke opinie en de mate van het algemeen welbevinden bepaalt. Waarmee ik mijn punt heb gemaakt, namelijk dat de Nederlanders de afgelopen weken zodanig de hersens en de oren gewassen hebben gekregen dat zij geen andere keus hebben dan morgen uitgelaten en blij te zijn, hoewel dat welbeschouwd wel met een dooie mus is. Want waar gaat het anders over dan de wisseling van staatshoofd die verder toch niets in ons land te vertellen heeft en er alleen voor de show bij mag horen? Dus waar blijft dan dat diep geworteld gevoel en die liefde voor de monarchie, als we morgen alleen maar uitingen van een sfeer en een stemming zullen zien die gewoon het resultaat zijn van een perfect gevoerde regie.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op N.a.v. de koningskroning

  1. Mack zegt:

    Hoe vond je het lied van Brigitte kaandorp? Ik vond het ontroerend mooi.

  2. Mack zegt:

    Kunnen we de Nederlanders niet afschaffen en het staatshoofd ongemoeid laten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s