De braafste arbeiders

Wij zijn het land met de braafste arbeiders ter wereld. Korting van pensioenen? Verhoging van belastingen en premies? We slikken alles. Rutte en Asscher hoeven ons niet naar de slachtbank te leiden. We hebben onze TomTom zelf al ingesteld op de incasso van de Belastingdienst. Geen serener lijder dan de Nederlandse arbeider. Als op 1 mei, Dag van de Arbeid, half Europa de verworvenheden van de arbeidersbeweging met een welverdiende vrije dag viert, gaat Nederland gewoon naar de baas. Met de pet in de hand. Feesten doen we 24 uur eerder. De hoed van de koningin staat hier in hoger aanzien dan de trots van de kesselsarbeiders. Wij lachen wel eens met en om die makke, bedeesde Belgen. Maar wat hier gebeurt, zou daar onmogelijk zijn.

Ook al staan bijvoorbeeld de Belgische pensioenen er veel beroerder voor dan de onze. Belgen laten zich niet uitschudden als een appelboom. In slagorde zouden ze optrekken naar Brussel. Geen ruit in de overheidsgebouwen zou heel blijven. In België heerst een stilzwijgende consensus tussen volk en politiek: liever de staat wat armer en de burger wat rijker dan omgekeerd, zoals bij die masochistische Hollanders. Ik weet het, ik overdrijf. Onze inschikkelijkheid heeft ook voordelen. Omdat we zulke gretige afdragers zijn, kent ons land een zeer hoog voorzieningenniveau. En we praten net zo lang over problemen tot ze niet meer bestaan. Hier heerst arbeidsrust. Maar het is ook de rust van het kerkhof. Een rust die soms een beetje onwerkelijk aandoet. (bron: de Limburger)

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De braafste arbeiders

  1. Radar zegt:

    Confronterend, maar het veroorzaakt het soort pijn waarbij je je gek genoeg bijna lekker voelt. Waarschijnlijk door de vaststelling, dat er nog mensen in Nederland [ja, zelfs in Limburg 🙂 ] zijn, die met een scherpe blik naar Nederland en zijn steeds verder degenererende inwoners kijken.
    Prima! Deed me een beetje denken aan de manier, waarop jij “vroeger” je tanden kon laten zien.

  2. Mack zegt:

    Er is een liedje van Frans Halsema over een Franse en een Nederlandse werknemer. Iets met Jean Francois en hoe die Nederlander heette weet ik niet. De Fransman werd neergezet als de kantjes eraf lopen, de Nederlander als verstandige harde werker. Zit wat in. En inderdaad, dat voorzieningenniveau…dat is de oogst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s