Ratio versus voorgevoel

Het volgende verhaal moet links en rechts tot een schok van herkenning, tot een Aha – Erlebnis leiden. Ik zou me sterk moeten vergissen als van het tegendeel sprake zou zijn, als mijn ervaring enig in zijn soort zou zijn en in geen enkele echtelijke relatie terug te vinden is. Mijn vrouw en ik zijn immers ook maar net mensen en wat bij en tussen ons gebeurt, zal allicht in enige mate elders net zo plaats vinden, zeker als die eigenaardigheden die nu eenmaal aan man en vrouw kleven, zo typisch aan de orde zijn. Uiteraard praten wij vaak met elkaar. En waar gaat het dan meer over dan over de mensen die je tegen het lijf loopt? Natuurlijk worden die onder de loep en op de korrel genomen, waarbij de waardeoordelen nogal eens uiteen willen lopen. Waarom zou dat bij ons anders zijn dan bij anderen? Waarbij de oorzaak van dat verschil van mening en inzicht in mensen het meest in het oog springt. Want is bij mij de konklusie alsook de taxatie van iemand en diens gedrag meestal de uitkomst van het optellen en aftrekken van verschillende elementen met de ratio bijna altijd als de aandrijfkracht van mijn redenering, kom daar bij mijn vrouw dus vooral niet om.

Zij blijkt hoofdzakelijk met beelden en indrukken te werken waarop zij gevoel, voorgevoel en intuïtie loslaat om vervolgens tot denkbeelden en uitkomsten te komen die lijnrecht tegenover mijn gedachten staan en waar ik dus vanwege mijn ratio en logica dus helemaal niets mee weet te doen. Sterker nog, juist die ideevorming vanuit het gevoel heeft een averechts effect op mij en sterkt mij zelfs vaker in mijn opvatting, vanwege mijn geloof in de kracht van de rede. Hoewel de eerlijkheid mij wel gebiedt te zeggen dat ik, na diverse malen met mijn sluitend bewijs op de koffie te zijn gekomen toen het voorgevoel van mijn vrouw mij ook moest overtuigen, daardoor toch langzamerhand ben gaan inbinden en aan het terugkomen ben op mijn aanvankelijke stelligheid. De echte wijsheid is bij tenminste toch met de jaren gekomen en heeft mij het inzicht verschaft dat de intuïtie van mijn vrouw, zeg maar van de vrouw in het algemeen, het met gemak kan opnemen tegen mijn ratio, tegen het daardoor veronderstelde gelijk van de man, misschien zelfs meer het gelijk aan haar zijde weet als ik kijk naar onze eigen echtelijke praktijk, waarin zij mij meer dan eens de juiste weg heeft gewezen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ratio versus voorgevoel

  1. bespiegelaar zegt:

    Toch maar weer eens reageren !!! Een mooie heldere uiteenzetting is deze log ,handelend over het spanningsveld van de ratio tot het gevoel, dat niet persé in absolute zin gebonden hoeft te zijn aan de mannelijke, respectievelijke vrouwelijke component in ons mens zijn en terecht -zoals beschreven , zich in de tijd tot een symbiose kan ontwikkelen.

  2. Sjoerd zegt:

    Opgeteld en gedeeld door twee…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s