Ontluisterend Hilversum

De laatste week van april dreigt toch echt een bezoeking te worden, was mijn gevoel en konklusie toen ik vanochtend een uur lang Radio 2 had aanhoord. In zestig minuten tijd passeerde de hele nationale rimram die kennelijk alleen nog maar vertolkt kan worden door lieden als Froger, Meeuwis, Smit en Borsato en waar dan ook geen woord Spaans of Engels bij was. Het was oranje, rood, wit en blauw, vaderland en Nederlands dat de klok sloeg, terwijl hun muzikale kromtaal aan elkaar werd geluld en gebruld door een volgende Hilversumse lakei die muzikaal dan wel niet zo begiftigd was, maar des te meer met het woord, waarbij de zin er nauwelijks toe deed, maar het geluid zoveel meer, namelijk dat Holland wel een woord mee moest spreken, als het je nog dreigde te ontgaan. En zo wordt de gekte die tot voor kort helemaal geen gekte was, er kollektief in gestampt.

Want of we het willen of niet, begin ik langzamerhand te begrijpen, die troonswisseling die zullen we vieren, gezamenlijk, als een geheel, met zijn zestien miljoenen met datzelfde gevoel. Zo krijg je de oren immers momenteel wel gewassen, als je een Hilversumse zender opzet. Alsof er niets anders meer in onze wereld telt, dan de koning en zijn kroning. Waardoor ik de hemel prijs dat ik heel ver van die hersenspoeling en die geplande massahysterie verwijderd ben, hier in het diepe Zuiden, waar de ontsnappingsroute, zo ik behoefte heb aan normaal geluid uit mijn radio, mij leidt naar de regionale zender, die altijd weer de stemming in haar omgeving afspiegelt en die niet probeert om die te keren. Met als gevolg bijna adembenemende normaliteit die hier gelukkig heerst omdat men plotseling de nuchterheid zelve is, want van oudsher de afstand altijd heeft bewaard tot al dat Oranjegedoe. Zodat het zeker nu een zegen is om in Limburg te wonen, weet ik na dat ontluisterend uur van vanochtend weer beter.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontluisterend Hilversum

  1. Margo zegt:

    Ik heb nergens last van. De radio gaat alleen in de auto aan (op Sky of zo), de tv alleen als er iets te bekijken valt (zelden), de bladen en kranten gaan zo de papierbak in waar het gaat over Oranjegedoe. Moet je ook doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s