Democratie en dictatuur

Ik heb hem niet zelf verzonnen. Maar het klinkt bijna net zo logisch als dat een plus een twee is. Probeer maar eens een speld te krijgen tusen de bewering dat democratie betekent dat je een paar maal per jaar mag stemmen, maar als je toevallig op een minderheid stemt, dat je dan je zin dus niet krijgt. Waardoor het resultaat per saldo hetzelfde is als wanneer je onder een dictatuur leeft.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

12 reacties op Democratie en dictatuur

  1. Laurent zegt:

    Nou…hangt een beetje van de democratie in kwestie af. In de betere probeert men de minderheid niet volkomen onder de voet te lopen. Maar er zijn zeker landen waar het er zo aan toe gaat, ja.

  2. Mack zegt:

    Maar het verschil is wel dat je in een democratie op FB mag zetten dat je je zin niet hebt gekregen. Het probleem met democratie is dat mensen die een totaal verkeerd inzicht hebben, de hele totstandkoming van een noodzakelijke wet plat kunnen leggen. Dat is mijn grootste bezwaar, die trage besluitvorming, die eindeloos geld kost en uiteindelijk met zoveel compromissen tot stand komt dat het helemaal geen zin meer heeft. Dus doe mij een wijze dictator die het goed voor heeft met zijn volk, luistert maar zegt: zo gaan we het doen. Zo gebeurt het in elk bedrijf. En dan 1 keer in de 4 jaar mogen er twee tegenkanditaten meedoen met de verkiezingen. Hun IQ moet wel boven de 125 uitkomen. Dus niet iedereen kan het worden, want het is de meest verantwoordelijke functie in het land. De dictator voert maandelijks overleg met de koning die een adviserende rol heeft. De koning brengt een keer per half jaar verslag uit aan het volk.

    Waterdoorlatend, ben ik bang.

    • robschimmert zegt:

      Het manco in jouw redenering is dat je er vanuit gaat dat mensen met een verkeerd inzicht de totstandkoming van een wet plat kunnen leggen. Afwijkend of anders hoeft niet per se verkeerd te zijn. En die afwijkende mening die tot het uiterste wordt ingebracht vormt de kern van de democratie. Als je het over een wijze dictator hebt, dan refereer je naar de baas in het bedrijfsleven. Je weet toch dat zo’n baas om die positie, zijn gezag te krijgen, zich bewezen moet hebben. Langs welke weg moet die wijze dictator aan de macht komen? Hoe stel je je dat voor?

      • Mack zegt:

        Dat moet ik nog uitwerken. Overigens is het bewijs van zo’n baas uiterst dubieus en al helemaal geen garantie voor succes. Nee, ik ga niet beweren dat ik het beter weet. Die kern van de democratie misbruikte Wilders onlangs ook steeds om tijd te rekken en te dwarsbomen. Je moet gewoon een richting aangeven en die gaan we uit. Hoe dat uitpakt zien we later wel, misschien moeten we bijsturen, maar nu hebben we alleen maar met stuurlui aan wal te maken. Daar word ik altijd zo moe van. Misschien dat iemand anders een idee heeft over hoe we de juiste dictator in het zadel kunnen helpen.

        • robschimmert zegt:

          Nou, uiteindelijk heb ik in mijn gezichtsveld een aantal mensen naar de top zien doorstromen, van een Deense multinational, waarover ik niet verbaasd kon zijn. Na aan de voet van de Nederlandse organisatie binnengekomen te zijn, zagen zij – ik heb het over 5, 6 mensen – kans om op alle niveaus hun capaciteiten waar te maken, waardoor zij dus naar die twee hoogste managementlagen konden doorstromen. Op die manier sluit je de kans op een afgang toch echt uit in tegenstelling tot het inkopen van die vedettes die op topniveau instromen.

        • Margo zegt:

          Je vergeet even het belang van de dictator zelf. Waarom zou hij dictator willen worden? Omdat bij het beste voorheeft met het volk? Whoehaha, lamenietlagguh! Een dictator wil dictator zijn om macht te hebben, macht wil hij hebben om zichzelf te verrijken, hij wordt er uiteindelijk het zelf beste van. Kijk maar eens rond in de wereld naar diverse dictatoren. Sommigen sluiten hun tegenstanders ook nog op of vermoorden ze. Noem mij een dictator die het goed voorheeft met zijn volk en zichzelf niet ten koste van dat volk verrijkt!

        • Mack zegt:

          Nou eh, Adolf Hitler? Die had het goed voor met zijn volk en verrijkte zichzelf niet. Of slecht voorbeeld?

  3. Emigrant zegt:

    Met een dictator is het volgens mij net als met een koning: 50% kans dat het wat is.

  4. Emigrant zegt:

    Een dictator wil wat; een koning niet, die wordt het vanzelf, tenminste in een tam land als het onze. Willem IV maakt op mij de indruk dat hij er helemaal geen zin in heeft.

  5. Margo zegt:

    @Mack: Hitler had weer andere afwijkingen, en had het niet goed voor met zijn volk. Tenzij je als ‘zijn volk’ uitsluitend het arische deel beschouwt. Slecht voorbeeld inderdaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s