Drie ‘indianen’verhalen

Uiteraard bevat mijn weblog ook op deze zaterdag weer een drieluik van indianenverhalen die toch maar mooi echt zijn gebeurd en geput zijn uit de Chinese en Servische werkelijkheid van de afgelopen week.

In een tempel in het oosten van China is een bronzen bel van tweeduizend kilo op een toerist gevallen nadat hij de bel te krachtig geluid had. De eeuwenoude bel viel precies over de man heen, waardoor de man urenlang opgesloten zat. Het incident vond plaats in een Boeddhatempel in de provincie Shandong. Brandweermannen hadden ruim twee uur nodig om de toerist Lin Wang uit zijn benarde positie te bevrijden. Toen hij eenmaal bevrijd was, verklaarde Wang: “Het is een bel. Die moet toch geluid worden? Ze hadden het maar beter vast moeten maken.” De enorme bel wordt gebruikt door monniken om priesters bijeen te roepen. Een woordvoerder van de tempel is kwaad en vindt dat de man voorzichtiger had moeten zijn. “Deze bel is heel oud en moet met respect behandeld worden.” Veiligheidsinspecteurs zeggen dat de schroeven waarmee de bel bevestigd was, los zijn geraakt door te hardhandig luiden.

Een 58-jarige Chinese man heeft een winter lang zijn kraan open gezet, waardoor er een bevroren waterval aan de buitenkant van zijn appartement is ontstaan. Wen Hsu is de laatste bewoner van een groot appartementencomplex in de noordoostelijke Chinese provincie Jilin. De gemeente wil het pand slopen en een winkelcentrum op de plek bouwen, maar daar is de man het niet mee eens. Hij weigert te vertrekken. Omdat hij als enige in het gebouw gebruik maakt van het stromend water en alle andere appartement onverwarmd en onbewoond zijn, besloot hij om deze winter de kraan open te draaien en warm water langs de kant van het gebouw te laten stromen. Het leek Hsu een oplossing tegen het bevriezen van de waterleiding in huis. Wen Hsu zegt: “Het water in de leiding komt van onder de grond, daar vriest het niet en zo zorgt het water ervoor dat mijn leidingen niet bevriezen. Als dat gebeurt, zou ik echt moeten verhuizen. De gemeente biedt me niet genoeg geld om ergens anders een appartement te huren.” De bevroren waterval zorgt voor veel aandacht van lokale media, die dringen bij de ambtenaren erop aan de zaak eens te regelen, zodat de bouw van het winkelcentrum verder kan gaan.

De toekomstige nieuwe dirigent van het Belgrado’s Symfonie Orkest moet de veters van zijn schoenen kunnen strikken. Twee getuigen moeten in een schriftelijke verklaring bevestigen dat hij daartoe moeiteloos in staat is. Dragers van veterloze moccasins hoeven niet te reageren. Dat staat in een door de directeur van het orkest opgestelde sollicitatieoproep die de krant Blic in Belgrado maandag heeft afgedrukt. De als concertpianist opgeleide directeur Ivan Tasovac heeft meer noten op zijn zang. De nieuwe dirigent moet een aangenaam uiterlijk hebben en moet zijn eigen dirigeerstok meenemen. Een rietje van gelijke lengte is toegestaan. Dat hij beschikt over een donker kostuum, een wit overhemd en een zwart vlinderdasje spreekt haast vanzelf. Een kandidaat die niet van opschieten houdt, maakt niet veel kans. Van de symfonieën van Johannes Brahms zal het orkest alleen de eerste, derde en vierde delen spelen. De tweede delen zijn volgens Tasovac meestal te langzaam en oervervelend.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s