Een spraakmakend interview?

Politiek en journalistiek Nederland waren er bij voorbaat al behoorlijk ondersteboven van getuige de batterij van deskundigen die tevoorschijn was getoverd om meteen na afloop van het interview met het aanstaand koningspaar al hun uitspraken te kunnen duiden. In mijn ochtendkrant werd het nog eens dunnetjes over gedaan met een hoogleraar met kennis van non – verbale expressie en een universitair docent die zich gespecializeerd heeft in handgebaren. Voor minder deed men het dus niet zodat je allicht zou mogen verwachten dat het om het media-event van het jaar ging met een inhoud die naar rato daarvan was en die dus al die wijsheid achteraf zou rechtvaardigen. Ik heb mijn uiterste best gedaan om in dat gesprek de aanknopingspunten daarvoor te vinden, maar raakte telkens het spoor bijster in de algemeenheden die door Willem Alexander en Maxima werden gedebiteerd. Voor mij was er niets nieuws onder de zon en zeker niet iets waarvan ik als gemiddelde burger wakker zou moeten liggen. Zo vriendelijk, zo aardig, zo fatsoenlijk was de conversatie en kabbelde de woordenstroom voort, niet in de laatste plaats door de betoonde nederigheid van de twee ondervragers die al blij genoeg blijkbaar waren dat ze daar mochten zitten.

Met als gevolg dat ze het zicht kennelijk kwijt waren op die echt lastige en tegendraadse vragen, die ze bij andere gelegenheden tegenover mindere goden maar al te goed kunnen stellen. Waardoor de konklusie gerechtvaardigd was dat Oranje weer eens de slag won en alles en iedereen die zichzelf ertoe vond doen, op zijn wenken heeft bediend met alle open deuren en dwarsstraten waar ieder de eigen vermeende betekenis verder mee mocht opvijzelen door op de toegeworpen kluif de eigen kennis los te laten. Hoewel het voor mij toch meer het bekende kluitje was, waarmee iedereen, insider of niet, door het koningspaar met behulp van de Rijks Voorlichtings Dienst, het riet in werd gestuurd. Zelfs dat nog tot de eigen tevredenheid, hoewel dat ook iets weg had van het gesmaakte genoegen van erbij te mogen zijn geweest. Waardoor dat hele interview bijeen genomen een opgeklopt verhaal werd, niet in de laatste plaats door de vertegenwoordigers van de politiek en de media, die er blijkbaar alle belang bij hadden om zich zo en daar te laten zien en aldus in het gevlei te komen van de boven hen gestelden, de nieuwe koning en koningin.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een spraakmakend interview?

  1. Mack zegt:

    Een echte republikein zou geweigerd hebben te kijken.

  2. Margo zegt:

    En toch heb ik gekeken. Maar ik had niets anders verwacht, dan dit. WA kon beter uit zijn woorden komen dan ik verwachtte, praat als een normaal mens en vertelde niets nieuws. De journalisten kunnen wel erg hun best doen hem iets anders te ontlokken, maar ze weten dat hij niet meer zegt dank hij kwijt mag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s