Natuur te koop

Het is niet te geloven en ik kan er nog altijd niet aan wennen dat het er veel van weg heeft dat in ons land alles dat los en vast zit, in principe als handel wordt aangemerkt. Het kan niet zo gek zijn of het wordt vertaald in euro´s, in de sommen geld die ermee opgehaald en aan verdiend kunnen worden. Mijn maag keert er van om. Met name van de mentaliteit die er achter steekt, van de wijze waarop naar alles dat waarde vertegenwoordigt of dat in potentie bezit, wordt gekeken. Met als gevolg dat niets, maar dan ook helemaal niets meer veilig is voor de gauwdieven die slechts in termen van eigendom, hebben, hebben en hebben en bankrekeningen kunnen en willen denken. En zo kan het zover komen dat ons drinkwater op het punt staat om verpatst te worden. Want waarom zou er niet aan verdiend mogen worden, ook al is het een eerste levensbehoefte? Dus ligt het net zo in de rede en is het geheel in de geest van deze tijd dat Staatsbosbeheer van het kabinet, dit kabinet met de PvdA daarin, de opdracht kreeg om naast de verplichting om te bezuinigen de komende vier jaar ook nog eens honderd miljoen euro over te maken naar de staatskas. Zodat er voor haar niets anders op zit om percelen natuur die deze organisatie tot nu toe beheerde, af te stoten en aan particulieren te verkopen.

Wat wel eens tot 17.500 hectare op zou kunnen lopen. Kunnen we het ons voorstellen dat zo’n kolossaal gebied van de hand wordt gedaan, onttrokken wordt aan de gemeenschap ten gunste van kapitaalkrachtigen die vervolgens met die grond kunnen doen wat hen belieft? Alsof wij in Nederland omkomen in de ongerepte natuur, er wel in konden verdwalen. Zo gemakkelijk wordt dit cultuurgoed, deze grond die van ons allen is, dus van de hand gedaan. Omdat het immers handel is, geld opbrengt en koopmanschap, die VOC-mentaliteit, nu eenmaal in ons bloed wordt verondersteld, dus elk ander geloof of een vorm van zingeving te boven gaat. De kruidenier die het opnieuw van de dominee wint, maar tegelijk het Nederlandse volk voor de zoveelste maal verweesd en met legere handen achterlaat. Met dus minder vrije natuur voor iedereen, met aan de andere kant die paar kapitaalkrachtigen die zich weer in de buurt van die opnieuw groter geworden hoop bevinden, waarop de duivel gewoonlijk schijt, omdat hij nu eenmaal lak heeft aan eerlijkheid en rechtvaardigheid, zeker als het op verdelen aankomt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s