De show van Hans Hardenbol

De voorbereidingen voor alle ceremonieel rond de troonswisseling op 30 april aanstaande krijgen een steeds grotesker karakter naarmate de datum nadert en de televisiecamera’s ze ook alsmaar meer op de voet volgen. Want daardoor met name wordt alles uitvergroot en lijkt de hand van Wim T. Schippers of van de makers van Jiskefet zowaar voelbaarder en ook zichtbaarder te worden. Er doen zich namelijk doorlopend scenes voor en die worden ook nog eens genadeloos vastgelegd, welke namelijk niet door die geduchte televisiemakers verzonnen hadden kunnen worden. De werkelijkheid blijkt de meest flauwe en zouteloze fictie zoals die uit hun kokers kwam, verre te kunnen ovetreffen. Dat was gisteren in het Achtuur Journaal te zien, in een nieuwsitem waarin werd getoond hoe honderd militaire commandanten gebriefed werden over alle plichtplegingen welke van de krijgsmacht 8369lvpverwacht worden ten tijde van de troonswisseling, zoals ze ook ingelicht werden over hun rol en die van hun manschappen. En dat het niet om een kleinigheid ging en ook geen flauwekul was, maar bittere ernst, bleek wel uit het feit dat die hele bijeenkomst geleid werd door een man, die al de nodige strepen en sterren had.

Bedoeld wordt brigade – generaal Hans Hardenbol die van het kabinet hoogstpersoonlijk de verantwoordelijkheid had gekregen voor de militaire inzet op 30 april. Waardoor al die aanwezigen, die dus bepaald geen eenpitters waren, maar in hun rangen ook hoog van de toren konden blazen, door hem maar eventjes fijn in de houding konden worden gezet en via een ‘op de plaats rust’ door hem geboden werden om plaats te nemen voor zijn uiteenzetting over ceremonieel tenue, schoeisel, wapenuitrusting en houding op die dag. Niets meer en niets minder en met de grootst mogelijke ernst. Ook omdat zijn prestige er natuurlijk mee was gemoeid, wat zeker zo zwaar telde als dat die troonswisseling foutloos zou verlopen. Want zo is nu eenmaal de volgorde in die omgeving, waarin de werkelijkheid gemakkelijk op haar kop wordt gezet. Met dank aan de Hardebollen van die wereld die er in hun stramme ernst toch steeds garant voor staan dat wij ons lachen niet hoeven te houden bij alle onzin waar zij doorlopend voor zorgen en waar Schippers en Jiskefet een punt aan kunnen zuigen. Omdat al hun types plus natuurlijk majoor Kees niet in de schaduw kunnen staan van een Hans Hardenbol, die zo uit het leven gegrepen blijkt te zijn. Wat we gisteren dus met eigen ogen konden aanschouwen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De show van Hans Hardenbol

  1. Anoniem zegt:

    Hoe zuur kan je zijn…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s