Volgens Einstein

Volgens Albert Einstein is Amerika het land dat meteen van het barbarendom terechtgekomen is in de decadentie zonder de omweg van de beschaving te hebben gekend. Aan de lezers om deze wijsheid tegen te spreken. Of liever gezegd, wie heeft de moed om het met Einstein oneens te zijn?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Volgens Einstein

 1. Mack zegt:

  Ik. Amerika werd ontdekt door Columbus, daar blijf ik bij, in 1492. Daarna begon de kolonisatie. Waren wij Europeanen al zoveel verder dan de Indianen in die tijd? En indien wel, dan nog hebben ze er vijfhonderd jaar over gedaan om tot decadentie te komen.

  • robschimmert zegt:

   Ik ben zo vrij om de relevante periode te beperken tot tweehonderd jaar, dus vanaf 1776, het jaar van de Onafhankelijkheidsverklaring. Sindsdien hebben ze een burgeroorlog gekend en daarna hebben ze in feite alleen maar oorlog gevoerd. WO I, WO II, Korea, Golfoorlog, Vietnam. Wat heeft dat met beschaving te maken?

   • Mack zegt:

    Nou, wat heeft dat met beschaving te maken? Nu nog mooier zeg! De Duitsers worden altijd geroemd door jou vanwege hun beschaving! Als Amerika WO II niet had gevoerd had je hier waarschijnlijk je mening niet mogen verkondigen.

    • robschimmert zegt:

     Ik wil beschaving best wel uitbreiden tot kunst en cultuur. En dan spijt het me echt voor de Amerikanen, maar dan is hun bijdrage tot onze huidige beschaving echt heel beperkt en kan ik hoogstens erkennen dat zij met hun beginsels van de vrije markt als de uitvinders kunnen worden beschouwd van de huidige consumptiemaatschappij met inbegrip van alle overdaad, luxe en excessen. Maar of dat vooor beschaving staat, wil ik niet beweren. En voeg daar ook hun militaire excursies die elkaar steeds sneller zijn gaan opvolgen, aan toe, dan kom je toch snel in de buurt van de gedachte van Einstein.

    • Mack zegt:

     Tja, beschaving is misschien wel een vies woord aan het worden. Net als trots en fatsoen.

 2. Laurent zegt:

  Amerika werd dus ontdekt door de indianen, duizenden jaren geleden. Technisch-wetenschappelijk was Europa verder in 1492, qua beschaving geen steek.

  • Mack zegt:

   Hoe het technisch in elkaar zit weet ik niet, maar waren de Indianen niet gewoon de oorspronkelijke bewoners, evolutietechnisch gezien? Of was Adam de eerste en hebben Indianen het dus wel ontdekt? Vikingen schijnen het ook ontdekt te hebben, maar mooi dat in 1492 nog niemand van het bestaan wist. Ik vind wel dat als je iets ontdekt, dat je daar ruchtbaarheid aan moet geven, anders heb ik ook nog wat ontdekt.

 3. Emigrant zegt:

  Is alleen Noord-Amerika relevant dan? Jij bedoelt blijkbaar de Verenigde Staten. Amerika is geen land, maar een dubbel-continent.

 4. Margo zegt:

  ‘De Amerikanen’ zijn een mix van alle Europeanen. Veel verschil met de thuis gebleven Europeanen zal er dus niet zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s