Haagse komedianten

Hoewel ik dit jaar financieel behoorlijk moet inschikken, kan ik heus nog wel tegen een stootje, zij het dat leuk anders is. In januari zag ik door nieuwe rekenmethodes en andere fiscale regels zo maar vijftig, zestig euro verdampen zonder dat daar serieus overheidsbeleid aan ten grondslag lag. Het gebeurde gewoon en overkwam mij net zo als miljoenen andere gepensioneerden. En nu in april mag ik nog eens zo’n zeven tot acht procent inleveren omdat mijn pensioenfondsen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen na door hen geleverde wanprestaties bij het beleggen van aan hen toevertrouwde gelden. Ook dat kan ik nog hebben. Daarover zal niemand mij horen, omdat ik er nog altijd behoorlijk van kan leven en niets hoef te kort te komen en dus nog altijd beter af ben dan zovelen voor wie door een beroerd inkomen, door werkloosheid of anderszins schraalhans steeds meer keukenmeester begint te worden en bestaanszekerheid in rook dreigt op te gaan. Vandaar dat ik oprecht in mijn schik was met de totstandkoming van het sociaal akkoord. Nog niet eens vanwege de inhoud ervan, maar vooral omdat het een aanzet kan zijn tot een verbetering van de maatschappelijke sfeer en misschien wel leidt tot de groei van het consumentenvertrouwen, welke op haar beurt een eerste boost aan de economie kan geven. Daar kunnen vooral kansarmen van profiteren.

Dus optimisme, of in elk geval het herstel daarvan, kan brede lagen van de bevolking helpen. Alleen al door de aanwezigheid van nieuwe perspectieven kan het leven er opeens anders uit gaan zien. Dat wil ik best geloven en kan ik mijzelf ook voorstellen, met gebruik van een beetje gezond verstand. Waarbij ik beslist niet geholpen hoef te worden met een vertoning die een aantal kabinetsleden gisteren meende te moeten opvoeren, met hun ingestudeerd en duidelijk afgesproken nummertje optimisme. Alsof de Nederlander zich tot een verandering van zijn koopgedrag, tot aanpassing van zijn vertrouwen in de toekomst zou laten verleiden door het opgelegd pandoer van bijvoorbeeld een type als Opstelten, met diens plotselinge voornemen om zijn geld nu eens echt te laten rollen. Wij met zijn allen zijn stukken wijzer dan deze komedianten, waarvan het gedrag na dat sociaal akkoord van weinig respect getuigde voor al die mensen die er wel eens van zouden kunnen profiteren. Want echt waarschijnlijk is het niet dat zij hun gedrag op stel en sprong zullen aanpassen omdat er in Den Haag met een vinger wordt geknipt. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mijzelf te kijken. Of zou ik met die tientallen, misschien wel meer dan honderd euro die ik per maand inlever, nu ineens het geld extra moeten laten rollen, omdat Rutte en zijn kompanen dat zo nodig vinden? Ik denk en ik weet het wel zeker van niet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Haagse komedianten

  1. Een blog naar mijn hart, het meest tenenkrommende optreden vond ik de oude minister die olijk vertelde dat hij nu eraan dacht een huis te gaan kopen. Als ze dat theater achterwegen hadden gelaten, dan was het een mooie dag geweest: een akkoord, een mooi museum geopend en de lentezon kwam door. Maar de pr afdeling moest blijkbaar ook een duit in het zakje doen. .

    • Mack zegt:

      Meen je toch niet? Een minister? Een minister die net doet alsof hij er een van het volk is? En dat ze dan afgesproken hebben dat ze dat soort dingen gaan roepen, en dat wij dan niet door hebben dat het toneel is? En dat zij denken dat wij dat niet door hebben? Verschrikkelijk! Rob, de ouderwetse monarchie moet terug. Met meer macht voor de monarch!

  2. Laurent zegt:

    Binnen de VVD knarst en piept het behoorlijk. Zowel Schippers als Zijlstra zijn openlijk kritisch over het akkoord, dat is wel bijzonder. Misschien trekken die sukkels de stekker er wel uit vóór augustus, als de economie dan niet is aangetrokken. Wat ik niet verwacht, want de economie ligt altijd al half op zijn gat in julie en augustus.

  3. Emigrant zegt:

    Ja Mack. Vroeger heette het immers in de grondwet: De koning kiest zijn ministers naar welgevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s