Jacoba van Heemskerck

Het is een van die raadsels in de vaderlandse kunstgeschiedenis, welke waarschijnlijk nooit WLANL_-_andrevanb_-_Bild_124,_Jacoba_van_Heemskerck,_ca__1920ontsluierd zullen worden. Het is inmiddels bijna honderd jaar oud en nog altijd is er geen echt en passend antwoord gevonden op de vraag waarom schilderes en glaskunstenares Jacoba van Heemskerck (1876 – 1923) nooit die wereldfaam heeft bereikt als haar tijdgenoot Piet Mondriaan, terwijl ze minstens zo getalenteerd was. Bovendien laat haar werk in de korte tijd die ze productief heeft kunnen zijn eenzelfde stijlontwikkeling zien als Mondriaan doorliep. Ondanks haar brede, internationale kontakten met bijvoorbeeld Duitse expressionisten die zich verenigd hadden onder namen als ‘Der Sturm’ en ‘Der blaue Reiter’ en in weerwil van het feit dat zij zich direkt schatplichtig wist aan grootheden als Franz Marc en Kandinsky, heeft haar naam en bekendheid zich in de loop der tijd beperkt tot een kleinere groep van ingewijden en belangstellenden in de Nederlandse abstracte kunst.

Waarom zij internationaal niet is doorgebroken, blijft dus een grote vraag, zij het dat een imagesCAD879PRindicatie te herleiden is tot het feit dat zij bij haar leven toch al enigszins omstreden was en er wat lacherig geschreven werd over haar werk, waarbij haar vrouw-zijn toch wel vaker in het midden werd gebracht. Wonderlijk genoeg niet door de geringsten, zoals bijvoorbeeld de Belgische dichter Paul van Ostayen zich daarin niet onbetuigd liet en ook sprak van een oeuvre dat een persoonlijk stempel miste. Het neemt allemaal niet weg dat haar werk in elk geval in Nederland zijn weg heeft gevonden naar de grote musea en daar ook een plaats heeft gekregen, hoewel het bescheiden. Te bescheiden, als het mij wordt gevraagd.

jacobaHGM81225kl_08--Natuurmotieven,-1920

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jacoba van Heemskerck

  1. Nanos zegt:

    Misschien had ze Jacobus moeten heten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s