De aardigste mens

Ze zijn een typisch verschijnsel van deze tijd, ze zijn de laatste dertig jaar, met de groei van de invloed van de media, gemeengoed geworden. O.k, vroeger op school had je altijd wel een figuur die met de populariteitsprijs aan de haal ging. Maar die had toch niet die kenmerken die die mensen hebben waar ik nu specifiek aan denk en waarvan pianist Louis van Dijk het eerste voorbeeld was. Met zijn eeuwige lach, met die goedlachsheid van hem die elke noot die hij speelde in de schaduw stelde, en met de voortdurende steun in de rug van Willem Duys op het hoogtepunt van diens invloed en roem, toen deze zichzelf Willem O. en de rest mocht noemen. Gloriedagen waren het voor Louis die gedragen door zijn lach alleen maar aardiger werd waardoor hij niet meer van het scherm te branden was tot hij van de ene op de andere dag daarvan verdween, omdat zijn aardigheid iedereen de keel uit begon te hangen. Want dat is natuurlijk het onmiskenbaar en onvermijdelijk lot van al die mensen die bij iedereen in de smaak vallen. Hoewel je daar in een enkel geval ook aan kunt twijfelen, omdat sommigen van hen, denk maar eens aan Erica Terpstra en Wendy van Dijk, werkelijk van geen wijken weten en hun eigen lach en voorbeeldigheid blijven kwadrateren en als het moet imiteren.

De kroon in dit gezelschap wordt natuurlijk gespannen door die allemans vriend die bij elke gelegenheid, jubileum, begrafenis, inzamelingsactie, huwelijk, van stal wordt gehaald omdat zijn persoonlijke noot blijkbaar onmisbaar wordt geacht. Wie anders kan dit zijn dan die eeuwige Jeroen Krabbé, die, als aardig zijn een vak was geworden, daarvoor in de wieg gelegd kon zijn? Zo innemend, zo charmant, zo vriendelijk, zo leuk wordt hij door iedereen gevonden. Niets, maar dan ook helemaal niets lijkt er op hem aan te merken. Probeer maar een weeffout in zijn persoonlijkheid te ontdekken. Zo volmaakt oogt hij, schijnt hij te zijn dat je door zijn permanente aanwezigheid bij elke grote gelegenheid, door de voortdurende aanblik van zijn lach, van zijn altijd ontblote boventanden het gevoel krijgt dat je aldus je eigen beperkingen telkens weer ingewreven krijgt door die Krabbé, die daar nog altijd met gemak mee wegkomt. Omdat hij de aardigste mens van dit moment is, zo is zoals velen van ons zouden willen zijn of in elk geval zouden willen worden gevonden. Behalve ik dan, genoeg als ik aan mijzelf heb en allang tabak van die geweldige vent, die Krabbé heet, heb gekregen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De aardigste mens

 1. Sjoerd zegt:

  In dat opzicht is voor mij de grootste kwal aller tijden Willem Duys…

 2. Mack zegt:

  Je hebt het hier wel over de naar eigen zeggen, beste vriend van wijlen Prins Bernard.

  • robschimmert zegt:

   Die man is naar zijn zeggen van iedereen de beste vriend en is dan ook de nationale grafredenaar aan het worden. Dat is mijn probleem ook met die man, die waarachtig altijd en overal opduikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s