Klinkt als de eed van trouw

Nog afgezien van alle poppenkast en verkleedpartijen die een troonswisseling met zich mee schijnt te moeten brengen, is er één onderdeel van het programma van die dag waar nog wel wat meer over te zeggen is, omdat daarbij de relatie tussen Troon en het Nederlandse volk in het geding is. Want als iets op die dag grote vragen bij mij oproept dan is het wel de eed van trouw die de 225 leden van de Staten Generaal, de volksvertegenwoordigers, de representanten van de Nederlanders, afleggen aan de Koning der Nederlanden. Dus aan de man die door zijn geboorte op die dertigste april een paar uur tevoren boven ons zestien miljoenen is gesteld. Met de tekst ‘Wij zweren dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven’ leggen die Kamerleden stuk voor stuk een soort van persoonlijke loyaliteitsverklaring af, namens ons maar zonder dat ons daarover ooit direkt een vraag is gesteld. Bij elkaar wordt het zo wel een malle vertoning die helemaal nergens op slaat omdat die hele eed namelijk persoonsgebonden is, dus komt te vervallen zodra er nieuwe Kamers worden gekozen.

In de afgelopen periode, dus tijdens de jaren dat Beatrix regerend vorstin was, is die hele eed daarom ook niets waard gebleken getuige de wijze waarop de invloed van de monarchie op de werking van het politiek bestel is uitgehold door tussenkomst van de beide Kamers, die zo nadrukkelijk beloofd hadden de rechten van het Koningschap te zullen handhaven. En dan zwijg ik nog over de manier waarop er bijna met de botte bijl door het parlement is gehakt in de bedragen die de Oranjes toegekend kregen om hun functies te kunnen uitoefenen. Dat is allemaal veel dunner en schraler geworden zonder dat de betrokkenen ook maar een kans kregen om tegen die beoogde wijzigingen iets in het midden te brengen. Wat dus allemaal gebeurde nadat Kamerleden in 1980 bij de inhuldiging van Beatrix precies zo’n eed van trouw hadden afgelegd en beloofden volledig loyaal te zijn aan de vorstin. Welnu die trouw heeft zich dus zo uitbetaald dat er nu geen andere konklusie te trekken valt dan dat die eedaflegging kennelijk bij het spektakel hoort dat een troonswisseling blijkbaar is en moet zijn. Maar of dat iets te maken heeft met trouw en loyaliteit, is een vraag die geen antwoord krijgt, hoogstens dat het valt onder de kategorie ‘brood en spelen’……..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s