Naar een eerlijker wereld?

Omdat ik mijn beste en meest vruchtbare jaren heb gehad, daardoor ervaring en inzichten heb verworven, voel ik mij steeds meer vrij om mij van alles en nog wat af te vragen over de loop der dingen en de stand van zaken om ons heen. Want natuurlijk is alles zoals het is, maar moet het eigenlijk wel zo gaan als het gaat? Nemen we niet teveel voor lief en slikken we het bijeengenomen niet te snel voor zoete koek? Ik ben geneigd tot die opinie als ik alleen al denk aan de wijze waarop wij met onze mineralen en grondstoffen omspringen, hoe we ze beheren, ontginnen, benutten en verhandelen. Een treffend voorbeeld biedt de vorm die onze omgang met en de exploitatie van de olievoorraden heeft gekregen. Vanzelfsprekend is die olie zoals ze zich in de bodem van onze planeet bevindt van iedereen, met dien verstande dat ze, en daar vindt al de eerste verfijning plaats, toebehoort aan de inwoners van die staat of dat land dat dat deel van de wereld binnen haar grenzen heeft. Maar ja, zo lang die olie zich nog in ruwe vorm in de grond bevindt, heeft niemand er wat aan. Dus zal ze ontgonnen, zal ernaar geboord moeten worden. Wat staten in de loop der tijd kennelijk geen taak van zichzelf zijn gaan vinden en dat dus uitbesteed, gegund hebben aan gespecializeerde ondernemingen, die er vervolgens door middel van onder andere raffinage waarde aan toevoegen om de daardoor te ontstane produkten te verhandelen.

Dat dat tegen een prijs gebeurt die kosten van investeringen, materialen en arbeid moeten dekken, valt te billijken. Zo werkt het economisch proces. Maar waar het lastiger voor mij wordt, is dat die prijzen kennelijk een opslag dienen te krijgen om ook winsten te kunnen genereren die aan aandeelhouders uitgekeerd moeten worden. Zij willen namelijk rendement op hun vermogen dat zij in de onderneming gestoken hebben. Waarmee de ontsporing in feite zijn beslag krijgt en de voordelen van het bezit van de olievoorraden, behoudens het gebruik ervan, in feite aan de rechthebbenden, de staat en haar inwoners, worden onttrokken ten gunste van enkelingen die kapitaalkrachtig genoeg zijn om hun vermogen verder te laten renderen. Of dit de rechtvaardigheid is, die we gezamenlijk zouden moeten willen, blijft natuurlijk de grote vraag. Waar het voor mij helder is dat Hugo Chavez in ieder geval de fnuikende werking van deze systematiek, de oneerlijkheid ervan, op haar juiste waarde had geschat toen hij besloot om de oliemaatschappijen die in zijn Venezuela aktief waren, te nationaliseren en de opbrengsten van hun aktiviteiten aan het volk te doen toevallen. Waarmee een model ontstond dat wereldwijd integraal toepassing zou verdienen, op al onze natuurlijke hulpbronnen, om de welvaart ook gelijkelijker te kunnen verdelen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Naar een eerlijker wereld?

  1. Laurent zegt:

    Ik ben het weer eens helemaal met je eens. Vooral waar het elementaire levensbehoeften betreft dient dit te gebeuren. In Portugal is het water geprivatiseerd, met alle gevolgen van dien. Mensen worden erop uitgeknepen.

  2. Margo zegt:

    Hebben jullie Tegenlicht gezien, zondagavond?

  3. Mack zegt:

    Ik las laatst dat ik weet niet hoeveel landen aanspraak maken op de Zuidpool, waaronder Rusland. Ze doen er niks, totdat er delfstoffen worden gevonden, dan eisen ze hun stuk Zuidpool op. Ik vind dat zo vreemd, dat een continent dat aan niemand toebehoort geclaimd kan worden. En als dat dan toch zo is, dan vind ik dat wij Nederlanders de hele Zuidpool moeten claimen. Stuur er vast wat marine boten heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s