Een bijzondere eerste april

Eigenlijk is alles anders aan deze eerste april van het jaar 2013. Niets is zoals het zou moeten zijn volgens het stereotiepe beeld dat we langzamerhand hebben ontwikkeld ten aanzien van deze bijzondere dag. Om te beginnen lijkt de lol echt op de loop. Want was er ergens sprake van de practical joke waar deze dag haar naam en faam aan ontleent? Ik heb er niets van gemerkt. Is er iemand die al een forsythia in bloei heeft gezien? En zijn de crocusjes misschien een vroege dood gestorven? In mijn gezichtsveld zijn ze nergens te bekennen. Wat volgens mij nog nooit vertoond is op een tweede Paasdag. Waarmee meteen de volgende bijzonderheid is genoemd. Hoe vaak is die tweede Paasdag juist op 1 april gevallen. Zoals ik mij evenmin kan herinneren dat een Ronde van Vlaanderen voor die datum al gereden was. Wie dat wel in het geheugen gegrift heeft staan, mag wat mij betreft van zich laten horen.

Dan de winter die zich blijft uitstrekken en uitstrekken, niet eens tot vervelens toe, maar ver, heel ver voorbij dat punt dat de dodelijke verveling in irritatie omslaat. Daar zijn we dus aanbeland, met de extra belastende omstandigheid dat niets van die bijna logische negatieve energie in de tuin kwijtgespeeld kan worden zodat daar nog de rotzooi en het oude spul van verstreken seizoenen ligt. De lente lijkt al bijna de vlag gestreken hebben. Of zou het er op enig moment toch van komen, maar moeten we alleen zien wanneer? Om dan de sirenes alsnog te laten loeien die ook op deze eerste april, deze eerste maandag van de lentemaand, het zwijgen ertoe hebben gedaan, verstek lieten gaan en daarmee deze dag ook zo onwerkelijk maakten dat het welhaast de aankondiging van het einde der tijden kon zijn. Of staan we aan het begin van een nieuw era, welke omwenteling zich op al die manieren in de natuur en onze omgeving aftekent en kenbaar maakt?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s