De methode – Bennink

Een paar dagen geleden noemde ik de ING – bestuurders hier krabbelaars in vergelijking met hun kollega’s bij Shell, die per jaar wel tien keer zoveel binnenharkten en dat dan ook nog eens deden met de schijn van objectiviteit die was betracht door een door diezelfde Shell-bestuurders in het leven geroepen arbeidsvoorwaardencommissie. Maar hoe relatief alles is, ook in de kringen van graaiers, blijkt wel uit het volgende verhaal in vergelijking waarmee dit allemaal nog klein bier is en het toppunt van beschaving. Want dat het nog onbeschofter en onbeschaamder kan, bewijst de Groninger Jan Bennink, die niet eens meer wenst te denken in termen van geregelde beloningen, maar nog alleen maar grote klappen maakt volgens een methode waar hij het patent op heeft en waarmee hij zich zo te zien onttrekt aan het oordeel van welk gepeupel dan ook. Dat het een methode is geworden, bewijst hij door haar nu voor de tweede keer toe te passen, met gelijk succes. En Jan_Bennink1moeilijk blijkt het allemaal niet te zijn. Een grote mond en een surplus aan brutaliteit zijn in feite de sleutels die hij hanteert om voor zichzelf de buit binnen te halen. Het werkt eenvoudigweg zo, als we de wegen van die Bennink goed volgen.

Na zijn studie Engels en sociale geografie werkte hij zich via Procter & Gamble en Benckiser op tot bestuurslid van het Franse voedingsmiddelenconcern Danone, dat hij in 2002 verliet, in goede verstandhouding naar later bleek, om aan het roer van het Nederlandse Numico te komen. Dat bedrijf stond er slecht voor, waardoor hij er met harde hand ging saneren om het weer te laten groeien en het in 2007 aan zijn voormalige werkgever Danone voor 12,3 miljard te verkopen, waarbij voor hem een bonus van 87 miljoen overbleef. Daarna kon hij het even uitzingen om na een paar jaar aan de slag te gaan bij Sara Lee, waar hij de afsplitsing van Douwe Egberts en haar beursgang in juli 2012 leidde. Maar ook hier had Bennink weer zijn eigen agenda, welke nog geen jaar later een verkoop van Douwe Egberts aan nog zo’n voormalig werkgever van Bennink, namelijk Benckiser tot gevolg had. En opnieuw mag hij incasseren. Want hij zal aan die deal nu 12,5 miljoen overhouden. Waarmee het wachten is op zijn laatste kunstje. Omdat alle goede dingen in drieën gaan, zal blijkens zijn cv nu wel Procter & Gamble aan de beurt zijn voor de toepassing van de langzamerhand beproefde methode – Bennink om de eigen zakken onbeschaamd te vullen, in vergelijking waarmee alle gedoe bij ING en Shell peanuts en een summum aan beschaving genoemd mag worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De methode – Bennink

 1. Mack zegt:

  87 miljoen? Hoe durft iemand het aan te nemen. Niemand is 87 miljoen waard. Ik waag het zelfs te betwijfelen of iemand 1 miljoen waard is.

  • robschimmert zegt:

   Wat ik nog veel erger vind is de onbeschaamde methode die gebruikt is om daar op uit te komen. En dan heb ik het nog niet over de honderden koppen die daarvoor moesten rollen. Misschien zijn het wel duizenden geweest die als gevolg van die Bennink op de keien zijn beland.

   • Mack zegt:

    Dat zou kunnen, en dat is erg, maar het zou kunnen dat dat het beste voor het bedrijf was, dat weet ik niet. Maar die miljoenen bonus irriteert me meer, dit soort mensen is het contact met de werkelijkheid kwijt. Maar ook degenen die erin toestemmen dit uit te betalen.

 2. robschimmert zegt:

  Nee, natuurlijk niet. Dat ene doel is het eigen gewin met o.a. de sanering en de beursgang als middel daarheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s