Onbegrijpelijke escapades

Het is zomaar een casus, welke uit het leven gegrepen is. Het volle wel te verstaan. In de hoofdrol een getalenteerde jongeman die in de tijd die er voor staat, afstudeerde als jurist aan de Universiteit van Maastricht. Met daarna als enige probleem dat hij niet wist wat hij met die kennis moest doen. Want hij zag zichzelf niet de hele dag op een duf kantoor zitten om langzaam, maar zeker om te komen achter de stapels wetboeken en dossiers. Tot zover alleszins herkenbaar en een vertrouwd verhaal dat na veel vijven en zessen, twijfels en aarzelingen, plotseling een verrassende wending krijgt als hij de stoute schoenen aantrekt en een avontuur in de horeca begint. Op een leuke locatie lag hem allang een pand dat op sterven na dood was, toe te lachen. Juist hem alleen, zo leek het wel. Waardoor hij de verleiding niet kon weerstaan, dus in het diepe sprong. Spannende tijden braken aan, waarin hij zich kapot werkte en hem veel helpende handen werden toegestoken. Omdat hem het succes werd gegund. Dat dan ook na verloop van tijd bleek te komen. Zijn zaak werd steeds beklanter en liep alle dagen vol. Met als gevolg verbouwingen en uitbreidingen, aanpassingen en moderniseringen om de toestroom van alsmaar meer eisende klanten te kunnen blijven opvangen. Het succes leek daarmee wel nieuw succes te genereren, zodat zijn restaurant als een zonnetje bleef gaan. Het leven lachte hem toe, wat hij zich ook maar al te graag liet aanleunen.

Nogmaals, het werd hem van harte gegund, omdat hij een aardige vent was die prima met iedereen wist om te gaan. En dat hij zijn succes steeds nadrukkelijker uitdroeg, het niet meer onder stoelen of banken stak, ergerde niemand, viel nauwelijks op. Het begon meer en meer bij hem te horen, zelfs die fonkelnieuwe Porsche Carrera waarmee hij vaker bij zijn zaak ook de blitz kwam maken. Niet dat dat bij iemand vragen opriep, omdat het zo paste bij de levensstijl die hij zich langzaamaan en bijna spelenderwijs was gaan aanmeten. Waardoor het nieuws dat hij was opgepakt insloeg als een bom en uitsluitend tot onbegrip leidde dat alleen maar toenam toen bekend werd dat hij verdacht werd van grootschalige, illegale hennepteelt en dat hij daarom was gearresteerd. Niemand, maar dan ook niemand slaagde er namelijk in om een fractie te snappen van de beweegredenen die tot zo’n escapade hadden geleid. Want hoe haal je het in hemelsnaam in je hoofd om zulke risico’s te lopen als je je eigen zaak zo lekker aan het draaien hebt, het zo’n succes is dat je er een leuke boterham aan kunt verdienen? Is het dan de hebzucht die het gezonde verstand dat in ruime mate aanwezig bleek, zozeer verblindt dat zulke onbekookte stappen worden gezet? Ik moet het antwoord schuldig blijven op deze vragen, omdat ik er totaal en evenmin iets van snap. Maar misschien is er iemand die deze casus wel voor mij weet op te lossen of er meer licht op kan laten schijnen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Onbegrijpelijke escapades

 1. Mack zegt:

  Nou ja, moet je dat echt vragen? Heb je nooit gehoord van de kameel en het oog eener naald?

  • robschimmert zegt:

   Vertel. Ik ben namelijk niet Bijbelvast.

   • Mack zegt:

    “Wederom zeg Ik u, het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat. (Matteüs 19:24)

    Rijkdom is de grote afgod van deze wereld. Dat is niet alleen zo in onze tijd, dat is altijd al zo geweest. De mens vertrouwt maar al te snel op rijkdom om hem te vrijwaren van alle ongemakken en alle onheil dat hem zou kunnen overkomen. Maar “bij zijn dood kan hij niets meenemen, zijn weelde volgt hem niet in het graf” (Psalm 49:18). Rijkdom is op zichzelf geen zonde, maar het maakt de mens te snel blind voor de dingen waar het werkelijk om gaat. En dat is wat Jezus uitdrukt in zijn commentaar op die rijke jongeman waar het hierboven over gaat.”

 2. pjotr zegt:

  Een toelichting bij de betreffende bijbeltekst vermeldt. dat “het oog van de naald” een hele kleine stadspoort in Jerusalem was, waar een kameel alleen kruipend / op de knieën doorheen kon. Het kon wel, maar was niet erg gemakkelijk.

  • Mack zegt:

   Klopt, maar er is ook andere uitleg. Dat het om een kemel zou gaan, en dat was weer iets van een stugge draad. Maar dat hoorde ik van een ingezetene van Elspeet, die hebben zo hun eigen uitleg. En sommigen zeggen dat gewoon het oog van een naald bedoeld wordt, en dat het dus onmogelijk is. Ik hou het ook maar op die stadspoort.

 3. margoknegjes zegt:

  Rupsjes Nooitgenoeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s