De wheelie van Sagan

We zullen het de komende jaren ermee moeten doen. Want ik zou me wel heel sterk moeten vergissen als de net 23 – jarige Slowaak Peter Sagan gisteren niet definitief zijn heerschappij in het wielerpeloton heeft gevestigd. Na een vooraankondiging ervan met zijn drie etappe-overwinningen vorig jaar in de Tour de France heeft hij in dit nog prille wielerseizoen meteen al zijn piketpaaltjes geslagen met enkele eclatante zeges om dan gisteren in de ijzige kou de klassieker Gent – Wevelgem compleet naar zijn hand te zetten. Want alles en iedereen stemde zijn koers op hem af. Wat hem nauwelijks leek te deren, zoals hij zijn eigen plan trok en ook zijn moment koos om zijn superioriteit te tonen. De eindsprint, waarin hij nagenoeg verzekerd was van de overwinning, had hij blijkbaar niet nodig. Hij oordeelde het dienstiger om zijn beoogde eerste plaats in Wevelgem, onder de rook van Ieper en Menen, van een apart cachet te voorzien. En dat betekende dat hij vier kilometer voor de streep harder ging fietsen om – ik zou bijna zeggen op zijn Zoetemelks als hij niet zo afgetekend superieur was – de rest van de elf man sterke kopgroep uit zijn wiel te rijden en in die nog geen vierduizend meter op een halve minuut achterstand te zetten.

Zoveel reserve had deze Sagan nog ondanks de verwoestende poolkou dat hij daarmee liet 360zien hoever hij uitstak boven de rest van dat uit het peloton ontsnapte gezelschap, dat waarachtig niet uit de geringste renners bestond. Nog meer dan alleen maar met kop en schouders. Waardoor verwacht moet worden dat hij de komende voorjaarsklassiekers stuk voor stuk aan zijn erelijst van dit jaar zal gaan toevoegen en dat we nog vele malen, ook in de grote rondes, van zijn handelsmerk zullen gaan genieten. Want dat hij de finish passeert met een wheelie, begint langzamerhand een vertrouwd beeld te worden en tekent de vedette, de campionissimo die Sagan overduidelijk is aan het worden. Waarvan alleen te hopen is dat het allemaal naturel gebeurt. Omdat de wielersport zo’n opsteker in de vorm van zijn bravoure beslist goed kan gebruiken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De wheelie van Sagan

  1. Mack zegt:

    Er zou een jaar niet gekoerst moeten worden, uit schaamte voor wat er gebeurd is.

  2. Sjoerd zegt:

    Dan vraag je je toch af wat voor een wondermiddel die nou weer gebruikt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s