De Hongaarse soevereiniteit

Er zijn bepaalde internationale politieke kwesties, waarvan ik het lastig vind om daar een goed en vooral afgewogen oordeel over te vellen. Neem bijvoorbeeld de situatie die in Hongarije is aan het ontstaan. Als ik mijn gevoel spontaan volg, ben ik er heel snel klaar mee en wijs ik wat daar aan het gebeuren is, meteen van de hand. Want het kan natuurlijk van geen kant dat allerlei rechten via wettelijke en grondwettelijke regelingen op hold worden gezet of zelfs worden geschrapt. Met als gevolg de totstandkoming van een staat waarin het vrije woord niet meer gegarandeerd is, want gecontroleerd wordt door de overheid, en de rechterlijke macht zich gedirigeerd weet door de wetgevende en uitvoerende macht, dus haar onafhankelijkheid heeft verloren. Om nog maar te zwijgen van de positie van minderheden als Roma, daklozen en joden die door grondwetswijzigingen steeds meer gemarginaliseerd lijken te worden, terwijl de grootste partij aldus haar machtspositie heeft geconsolideerd en zelfs een wettelijke basis gegeven. Het klinkt voor democraten allemaal als vloeken in de kerk en te ongelooflijk voor woorden dat dit mogelijk is in een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie en daarmee ook partner is van ons land. Wat de verleiding des te groter maakt om van al die ontwikkelingen in Hongarije dus wat te vinden.

Maar bij welke bemoeienis je als de echte democraat ook een andere kanttekening kunt plaatsen, die tegelijk de vereiste nuance is en ruimte geeft aan de hoogst noodzakelijke ratio. Want het is wel zo dat die bovenliggende partij in Hongarije, Fidesz, die positie heeft kunnen verwerven op de enige manier die vanuit democratisch oogpunt mogelijk is, namelijk met steun van de kiezer en via de stembus. Daardoor verwierf ze een tweederde meerderheid die het haar mogelijk maakte om het Hongaars staatsbestel zo op de kop te zetten en een aanzien te geven dat de buitenstaander doet huiveren zonder verder recht van spreken omdat die ingrepen dus zijn gelegitimeerd door het hoogste gezag in dat land, namelijk de kiezer, die het onvervreemdbaar recht heeft om bij een volgende verkiezing te corrigeren of in te grijpen als hij van mening is dat anti-democratische tendenzen teveel de overhand hebben gekregen. Daar ligt dus het finale en exclusieve oordeel over de huidige gang van zaken in Hongarije en niet bij de EU, die als geen ander moet weten dat de soevereiniteit van het Hongaarse volk het hoogste goed is als het voor deze weg kiest. Waarop in principe niets af te dingen valt. Zodat voor Brussel de enige keuze die resteert als er toch een standpunt moet worden ingenomen, bestaat in het verbreken van elk kontakt. Wat rigoureus is, maar waarvoor men in Brussel dus niet in de wieg is gelegd, omdat men daar vindt dat een halve waarheid kennelijk meer loont.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De Hongaarse soevereiniteit

 1. Emigrant zegt:

  Het is een ernstige tekortkoming van democratie dat je de verkeerde kunt kiezen. In het verleden zijn daar verscheidenen gevallen van bekend. Hongaarse toestanden houd ik ook in Nederland voor mogelijk hoor. Het lijkt me niet ondenkbaar dat we als oudere burgers alsnog een keer in het verzet moeten.

 2. Martin Budapest zegt:

  Prima gezien, het Hongaarse volk beslist over deze regering bij de volgende verkiezingen.
  Het Hongaarse volk bracht Fidesz aan de macht voornamelijk omdat de vorige regering onmachtig bleek en cijfers die dat duidelijk maakte vervalste waardoor ze nog een regeringsperiode kregen. Toen kwam er geen geluid uit de EU, terwijl dat toen nodig was en niet nu.
  En natuurlijk is er nu gehuil van de vorige machthebbers.
  Niet gelijk alles voor waar nemen en pas verontwaardigd worden als meerdere meningen geraadpleegd zijn.

  • jan zegt:

   Geachte Rob..helemaal mee eens want bij het volk ligt de eigenlijke macht. Zelf woonachtig in Hongarije en zie de zaken wat genuanceerder dan Brussel, het Rad van Avontuur binnen Europa. Ik begin langzamerhand onpasselijk te worden van hun eigenlijke smerige willekeur jegens Hongarije. Waar waren al deze griezelige leden en lieden gedurende de 10 jaren terreur van Berlusconi toen hij de gehele democratie naar zijn hand zette. Iedereen bleef hem likken, aaien en kietelen…Waar was Brussel toen Mevrouw Merkel haar heilige Constitutionele Hof krachtig en machtig instrueerde vooral het Europese Reddingscherm te ondersteunen want bij “strijdig met de grondwet” zou er weleens wat kunnen zwaaien. Waar waren al deze schijnheilige ‘lords’ toen Griekenland jarenlang wetgeving malverseerde, waar waren al de helden uit Brussel toen Sarkozy bewind voerde en wetgeving naar zijn hand liet zetten…Waar waren onze stierenvechters uit Brussel toen Spanje de zaak jarenlang beduvelde en fraudeerde? Zo kan ik nog wel een paar A4’tjes vullen. Mensen kom op, verbeter de wereld en begin nu eerst eens bij jezelf in plaats van kleine landjes zoals Hongarije op kinderachtige wijze de les te leren; zo langzamerhand lijkt het meer op een persoonlijke vete uitgevochten over de Hongaarse kiezers…die volmondig Fidesz stemden. Het zou fijn zijn indien Brussel ook eens sterke kerels aanpakte maar daar zijn zij te laf voor…en dat is eigen belang!

 3. Jan zegt:

  Ik zou het graag eens zijn met de inhoud van dit arikel maar de zaak ligt toch iets anders.
  De huidige regering is op een legitieme manier aan de macht gekomen. Daarmee ben ik het eens. Waar ik het niet mee eens ben is dat deze regering bij de volgende verkiezingen zo weer naar huis gestuurd kan worden. Eerlijke verkiezingen zijn in Hongarije niet meer mogelijk. Orbán heeft de grondwet zo naar zijn hand gezet dat hij bepaalt hoe, wanneer en via welk medium politieke partijen campagne voeren. Feitelijk bepaald hij de inhoud van de campagnes van zijn opponenten. Lees het artikel achter deze link maar eens: http://nieuws-hongarije.blogspot.hu/2013/03/hoe-orban-zijn-herverkiezing-veiligstelt.html .
  De media wordt gecontroleerd door Orbán en dus ook de media campagnes.

 4. jan zegt:

  Geachte Jan, dé Jan uit het Noordoosten van Hongarije, anders denkt men dat ik aan mijzelf zit te schrijven.

  U schrijft:

  “Waar ik het niet mee eens ben is dat deze regering bij de volgende verkiezingen zo weer naar huis gestuurd kan worden…..”

  Begrijp daar dus niets van, dat is immers toch alleen maar goed; want dan heeft het volk toch gekozen DEZE regering, dus die we nu hebben, naar huis gestuurd? … en hoe kunt u het daar nu mee oneens zijn?

  Er is tot op heden alleen maar getoeter vanaf de zijlijn over deze media beperking, om het zo maar eens uit te drukken. Maar waar o waar is dit gebeurd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sopron bijvoorbeeld heeft ieder vrij en overal campagne kunnen voeren en is er niets via of door Fidesz ingegrepen. Door deze vrijheid won MSZP…geloof ik een mandaat. Ook in andere plaatsen heeft ieder vrij en ongestoord campagne kunnen voeren!

  Laten we nu eerst eens gaan afwachten hoe de verkiezingsstrijd in 2014 zich ontwikkelt en óf Fidesz werkelijk ingrijpt, óf de Staat ingrijpt en óf er werkelijk irregulier gehandeld wordt. Pas dan kan bijvoorbeeld Brussel in gaan grijpen, indien nodig. Laten we vooral ophouden met koffiedik kijken, waarzeggers zijn er al veel teveel in Hongarije. Groet, Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s