Bij de komst van Franciscus I

De keuze van een nieuwe paus zou mij nauwelijks moeten beroeren na alles wat ik hier recent te berde heb gebracht ten aanzien van mijn positie ten opzichte van het geloof en vooral de kerk. Als agnost, want dat blijk ik te zijn volgens een mij aangeleverde messcherpe definitie, kan ik niets met een instituut als de kerk hebben dat immers geloof slechts organiseert en in goede banen leidt. Vandaar dat ik in beginsel geen boodschap heb aan het feit dat de R.K – kerk sinds gisteren een nieuw hoofd heeft gekregen in de persoon van Franciscus I. Waar het verhaal van zijn verkiezing voor mij relevantie begint te krijgen, is waar zijn wereldlijke macht en nog meer zijn invloed op maatschappelijke en politieke verhoudingen er toe begint te doen. Hoewel nooit zo afgetekend blijkt die er wel degelijk te zijn zoals de recente geschiedenis ons heeft geleerd. Want denk nog maar eens terug aan wat Johannes XXIII met zijn Tweede Vaticaans Concilie niet alleen in religieus opzicht teweeg heeft gebracht. Zonder zouden de zestiger jaren niet zijn geweest zoals ze nu in ons collectief geheugen gegrift zijn. En wat te zeggen van het effect van de keuze van Wojtyla in 1978 tot paus Johannes Paulus II?

Dat dat het Pools nationaal bewustzijn heeft vergroot en zelfs mede heeft kunnen leiden tot de stakingen in Gdansk en het ontstaan van Solidarnosc, lijdt voor mij geen twijfel. Zoals het welhaast zeker is dat er evenzo een verband te leggen is met de ondergang van het communisme als staatssysteem in Oost – Europa, met als vertrekpunt nogmaals de verbinding tussen het Vaticaan en Polen. Welnu als de pauselijke macht die wereldlijke implicaties kan hebben, dan lijkt het er waarachtig op dat de komst van Franciscus I en nog meer zijn bewuste keuze voor deze naam een teken van hoop te bieden. De antecedenten, althans de meesten, van de Argentijn Bergoglio wijzen in elk geval in de goede richting van soberheid en gerechtigheid zonder dat wij in het Westen erop moeten rekenen dat al onze verworvenheden nu ook een pauselijke bezegeling zullen krijgen. Daar is hij en de R.K – kerk bij lange na nog niet aan toe. First things first. Dat betekent zoveel dat de armen en verdrukten als eersten aan bod zullen komen. Wat openingen en kansen biedt op een betere wereld. En wie wil dat niet, was mijn eerste gedachte toen ik de nieuwe paus in al zijn nederigheid zag staan en hem ‘Buona sera’ hoorde zeggen. Sterker nog. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bij de komst van Franciscus I

  1. Mack zegt:

    Ik had er ook een goed gevoel over. Goed, hij is net begonnen en we weten nog niks van hem, maar zijn start was veelbelovend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s