The Killing in Meerssen

Dat de scenario´s van ‘The Killing’ en ‘Borgen’ gemakkelijk werkelijkheid kunnen worden is gisteren op een gruwelijke manier in Meerssen duidelijk geworden, waar machtspolitiek, jaloezie en kleinburgerlijkheid op de vierkante kilometer van de gemeentepolitiek samenkwamen en een slachtoffer eisten. Wat aanvankelijk een ridicule dorpsaffaire leek, steeg door absoluut verkeerde componenten boven zichzelf uit en groeide uit tot een drama, dat aan alle kanten het menselijk tekort pijnlijk uitvergrootte. Want als zelfdoding de resultante is van een konflikt dat nog niet eens de naam van politieke onenigheid verdiende, dan moet er veel meer aan de hand zijn en zullen waarschijnlijk de grenzen van de menselijke maat in zo’n twist wel overschreden zijn, lijkt de enige gerechtvaardigde konklusie. Kan het niet anders dan dat het slachtoffer, ex – wethouder Jo Dejong, tot in het diepst van zijn ziel gekwetst is geweest en moet hem de zin van zijn bestaan door alle bejegeningen ontnomen zijn. Of dat in verhouding staat tot de door hem gepleegde overtreding, die het niveau van de pekelzonde net voorbijging, is niet eens de vraag, want staat buiten alle discussie. Terecht was het dat hij na een vorm van sexuele intimidatie, welke hij overigens beging in zijn eigen, vrije tijd, de vlag moest strijken als wethouder van de gemeente Meerssen, overigens tot teleurstelling van vele Meerssenaren die hem op handen droegen. Want getapt was hij zeker en verzekerd van brede politieke steun onder de bevolking.

Met dat vertrek dat ook nog eens bezegeld werd met een verzoeningsgesprek met zijn vrouwelijke slachtoffer, die zich op grond daarvan van aangifte onthield, had de hele zaak afgedaan moeten zijn. Maar het tekent de vreemde, om niet te zeggen foute sfeer en verhoudingen in de gemeentepolitiek van Meerssen dat de gemeenteraad ook nog eens haar zegje over die hele kwestie wilde doen. Want door de bemoeienis van die raad, is vermoedelijk de kiem gelegd voor de zelfdoding die Jo Dejong enkele dagen later beging. Omdat de uitspraak van de raadsleden na hun debat namelijk niet niks was, echter nul komma nul toervoegde, want alleen bijdroeg tot het eigen gerief toen er collectief en gezamenlijk besloten werd om alle samenwerking met Jo Dejong voor eens en voor altijd uit te sluiten. Wat dus niets meer was dan een politiek doodvonnis en een Berufsverbot tegelijk plus een trap na, waarmee diezelfde gemeenteraad zichzelf in feite opzichtig diskwalificeerde en ten overvloede haar eigen bekrompenheid etaleerde en bijvoorbeeld vergat dat de burgemeester van Heerlen, Paul Depla, na zijn affaire in het Nijmeegse fietsenhok, gewoon zijn tweede kans kreeg en daardoor nu succesvol kan functioneren. Maar zulke grootmoedigheid bestaat er kennelijk niet in Meerssen, waar men het eigen benepen en dorpse niveau liever niet ontstijgt, omdat het zo lekker veilig is. Ook als dat een kop moet kosten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op The Killing in Meerssen

  1. Sjoerd zegt:

    Wellicht heeft ook zijn vrouw hem laten vallen…. En was dat de druppel.

  2. Laurent zegt:

    Het lijkt me niet dat de kwestie op zichzelf staand genoeg zou kunnen zijn voor een zelfmoord. Het zal wel de laatste druppel zijn geweest.

  3. math zegt:

    En wat denk je van de hypocrisie van de media?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s