Als een opblaaspop

Al eerder richtte ik mijn pijlen op haar. Maar ze blijkt een zo onuitroeibaar verschijnsel dat een tweede keer op haar geschoten ook niet verkeerd is, te meer omdat ze de verpersoonlijking is van de onwaarachtigheid is en dat ook nog eens met zoveel woorden uitdraagt, de zin van haar bestaan daar als het ware aan ontleent. Wat al begint bij haar voornaam. Want welk ouderpaar kreeg het in 1950 verzonnen om een dochter Lidewij te noemen? Lidy werd ze natuurlijk gewoon genoemd, wat voor de latere trendwatcher Edelkoort niet poppy genoeg was en dus wel verfraaid tot Lidewij moest worden, wilde ze overal met fatsoen binnenkomen. Opblazen heet dat dus. Wat dan ook haar handelsmerk werd. Gebakken lucht die Lidewij Edelkoort aan de man bracht en nog altijd brengt en waar ze al haar tijd aan besteedt en als je haar mag geloven de hele wereld mee aan de praat houdt, het hele jaar door, aan een stuk. Met als gevolg dat ze zichzelf een moderne edelkoort1nomade noemt die tweehonderd dagen in de lucht is en in feite alleen in hotels leeft en daarom aan het soort lakens herkent in welke stad zij zich op dat moment bevindt, beweert deze opblaaspop ook nog eens met droge ogen. Want geloven in haar eigen fuzz blijft ze onverkort.

Waarmee ze nog eens de psychologische waarheid bevestigt dat elke leugen, mits goed volgehouden, op enig moment wel een waarheid wordt, althans de status krijgt dat er ook nog geloof aan gehecht gaat worden. Wat waarschijnlijk dan ook het unique selling point is van deze Lidewij Edelkoort en haar het entree verschaft tot het spraakmakend deel van de wereld waar zij toch gehoor vindt voor haar toekomstvoorspellingen en tegelijk ook haar hand zo ophoudt dat zij zich inmiddels eigenaar mag noemen van appartementen in New York, Amsterdam en Parijs plus een buiten in Normandië. Wat dan weer lastig voor mij te rijmen is met die tweehonderd dagen die zij in de lucht en in hotels verblijft. Maar dat zal dan wel aan mijn nietigheid liggen die in de verste verte niet het formaat bereikt van de werkelijkheid van deze opblaaspop die gebakken lucht als de toekomstige waarheid aan de man brengt om zodra die beklijft weer met een nieuw praatje voor de vaak aan te komen zetten. Want op die manier houdt Lidewij Edelkoort haar handel aan de gang en krijgt ze haar schaapjes nadrukkelijk op het droge, waarbij het niet dondert of dat in Parijs, in de lucht, New York of waar ook ter wereld is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Als een opblaaspop

 1. Jolie zegt:

  En eh, een hele domme vraag, waar vind ik deze vrouw? (Ja sorry, ik leef onder een steen 😉 😉 De naam komt me vaag bekend voor, maar ik heb geen idee waarvan, ik lees De Volkskrant en volgens mij watch-t ze daar geen trends in (of ik sla ze altijd vakkundig over, dat zou HEEL goed kunnen ;-))

  • robschimmert zegt:

   DEze vrouw heeft het zo druk dat je haar nauwelijks ergens tegen kunt komen….. Ik had het geluk (?) haar wijsheden gisteren in een special van NRC Handelsblad aan te treffen. Vandaar dit logje…

 2. Mack zegt:

  Ik ken haar niet, maar als ik even in het vooroordeel van haar naamgeving mee mag gaan…brrr.

 3. Sjoerd zegt:

  Nooit van gehoord…

 4. Nanos zegt:

  Ze verstaat de kunst zichzelf in de ogen van anderen belangrijk te maken, met niks. Dat is een hele kunst. Trendwatcher, iets vagers is er nauwelijks te bedenken.

 5. Margo zegt:

  Ja, trendwatchen, dat heet een beroep en daar kun je kennelijk een goeie boterham mee verdienen. Ik hou me niet bezig met trends, vind het allemaal gebakken lucht net als jij. Dus artikelen over Lidie sla ik over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s