Klinkt als kir

Hoewel wij erg te spreken waren over haar professionaliteit, bleek zij ons achteraf bezien toch op een behoorlijk dwaalspoor te hebben gezet. Aan de andere kant waren wij zo overtuigd van haar vakbekwaamheid en onder de indruk van haar uitstraling dat wij toch geneigd waren om de oorzaak van de misser waarmee wij waren gekonfronteerd, in eerste aanleg bij onszelf te zoeken. Misschien hadden wij ons wel onduidelijk uitgedrukt, liet onze articulatie te wensen over en waren wij onvoldoende bekend met de aard en de vorm van het door ons bestelde produkt, waardoor wij een kriek in plaats van een kir in de maag gesplitst kregen, ondanks de uitdrukkelijke vraagtekens die wij plaatsten bij de vorm waarin wij het drankje gepresenteerd kregen. Want vanuit een fles hadden wij kir nog nooit geschonken gekregen, laat staan dat de naam Liefmans ons verder iets zei. Maar in weerwil van die wat aarzelende tegengeluiden ging onze serveerster onverdroten door met het inschenken van het vocht dat in elk geval de vertrouwde kleur van kir had, misschien een tikkeltje donkerder. Maar dat kon ons en haar verder niet van het apropos afbrengen, te meer omdat het schuimde en op de fles ‘Cuvee’ en ‘Brut’ vermeld stond en ze voorzien was van een logo met een kers daarop. Wat ons nog altijd niet op het spoor van de vergissing zette, omdat er toch aanknopingspunten waren die een eventueel misverstand leken uit te sluiten.

Met als gevolg dat we de beweerde kir uitdronken, hoewel wij de hoeveelheid van bijna een liter behoorlijk bovenmatig vonden, gewend als we waren aan de taps toelopende glazen waarin kir gewoonlijk wordt geschonken en geserveerd. Maar nog steeds ging er bij ons geen lampje branden. Hoogstens vonden wij het veel en ook behoorlijk zwaar en spraken we af om die prima serveerster een royale fooi te geven, omdat zij haar werk bij ons zo uitstekend had gedaan, vonden wij dus nog steeds. Welke opinie toch in een ander daglicht kwam te staan toen we gewoontegetrouw nog even de afrekening naliepen en zagen dat de kir onder de naam Liefmans voor een euro teveel was aangeslagen ten opzichte van het bedrag dat daarvoor op de kaart vermeld stond. Logisch dat wij daarop toch even onze favoriete aanspraken die zonder verder met haar ogen te knipperen en met haar breedste glimlach vertelde dat wij kriek gedronken hadden en dat die als zodanig was afgerekend, dus een euro meer dan de kir had moeten kosten. Waarna ons niet veel meer restte dan wat besmuikt te lachen en ons weegs te gaan, om ons buiten gekomen niet zozeer plaatsvervangend te schamen als wel ons voor even echte boertjes van buut’n te voelen, die van die serveerster desondanks een hoge hoed op bleven houden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Klinkt als kir

  1. Jolie zegt:

    Duister, zulke kir alias kriek…. ik geloof dat ik ook n boertje van buut’n bin 🙂

  2. Ximaar zegt:

    Het verschil tussen Kir en Kriek moet goed te proeven zijn. Kriek is op basis van bier, Kir gewoon is op basis van wijn of Kir royal is op basis van champagne. Zelf heb ik liever Kriek dan Kir royal, maar ik hou ik niet van champagne en betitel zelfs de duurste versies als ‘zuurtjeswater’. (of wel zeer waterige limonade) 🙂

  3. Ximaar zegt:

    Stond er trouwens niet met Telegraafletters ‘Kriek‘ op de fles?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s