Het doubleren voorbij

Nu kinderen langzamerhand tot de ongekroonde koningen van deze tijd zijn uitgegroeid, de goddelijke status nagenoeg hebben bereikt, kon het natuurlijk niet uitblijven dat hun vermeende onfeilbaarheid, hun verondersteld onvermogen om te falen en fouten te maken ook zijn erkenning en vorm krijgt in het onderwijssysteem. Wat zoveel betekent dat de nadruk daarin lijkt te koment te liggen op de volstrekt unieke kwaliteiten van elk kind, dat daardoor dan ook niet meer ingepast kan worden in een klassikaal stelsel van les geven, dus onderwijs zal dienen te ontvangen op individiduele basis. Waarbij geindividualiseerd eisen gesteld zullen worden en zitten blijven eenvoudigweg niet meer mogelijk is. Met als gevolg dat het kind zijn terechte troon krijgt, niet meer gedemotiveerd kan worden door de sanctie van het doubleren en van het verlies van vriendjes en vriendinnetjes als gevolg daarvan. Wat immers in feite allemaal contraproductief werkt in de ontwikkeling van ieder kind en afbreuk doet aan het genie dat het, als de oren tenminste goed te luister worden gelegd, zou moeten bezitten.

Niet dat ik hier de draak steek met een verschijnsel dat hand over hand om zich heen aan het grijpen is. Integendeel, het blijkt een maatschappelijke werkelijkheid aan het worden welke dan ook een stevige discussie oproept, zowel in Nederland als in West – Duitsland, met – het zal weer niet waar zijn – de sociaal-democraten als degenen die zich met hun geloof in de maakbaarheid van de menselijke geest en het intellect opwerpen als de hoeders van de tere kinderziel . Waarin zoals te doen gebruikelijk weer hevig wordt doorgeslagen, niet zozeer door het belijden en huldigen van principes als wel door dat hevige verlangen om stemmen en steun te halen bij al die ouders en grootouders, die trots en bezorgd tegelijk zijn als het gaat om hun kinderen en kleinkinderen, maar daarin zover doorschieten dat het prinsen en prinsesjes worden, waarnaar geen vinger uitgestoken mag worden. Waardoor straf en zitten blijven geheel uit den boze is en applaus en eeuwige roem hen alleen nog ten deel kan en mag vallen. Zodat de werkelijkheid wel de karikatuur moet worden, waarnaar ze zich nu dus hard aan het ontwikkelen is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het doubleren voorbij

 1. Laurent zegt:

  Mja, ik meen laatst eens gelezen te hebben dat zitten blijven maar weinig gunstig effect heeft, als het dat al überhaupt heeft. En dat gedril op school is vooral om je maar een nuttig en productief lid van de samenleving te maken, weet ook niet of dat nu wel zo in het belang van de persoon zelf is. Ik vond het er toen al stomvervelend en dat bleek inderdaad een goede voorspeller te zijn voor je werkzame leven (voor het geval je je afvraagt of ik mezelf wel gebleven ben, zoals je op mijn weblog vroeg 🙂 )

 2. Jolie zegt:

  Kweeniehoor, is dat ècht zo voorbij….? Onze jongste heeft een beetje het manco dat ze niet alleen klein voor haar leeftijd is, maar ook in een klas zit met, jawel, veel zittenblijvertjes. We overwegen nu… haar ook te laten blijven zitten, dan zit ze weer met lengte- en leeftijdsgenootjes. Een andere school kan natuurlijk ook, maar dan komen we qua postcodegebied uit bij de Geert Wilgeschool en daar voelen we niet zoveel voor 😉

  • robschimmert zegt:

   Mijn ervaring met doubleren, want dat klinkt veel mooier dan zittenblijven, is van dien aard dat ik niet het gevoel dat ik of twee van mijn dochters er schade door hebben opgelopen. Dus waar gaat dit pamperen nu helemaal over?

 3. robschimmert zegt:

  Het was trouwens ook een reaktie op Laurent.

 4. Mack zegt:

  Op een gegeven moment moet toch in de maatschappij duidelijk worden of het onderwijs nog grotendeels geschikte werknemers aflevert lijkt mij. Misschien is het dan al te laat, dat zou kunnen. Maar als ik hoor hoe er tegenwoordig makkelijk verzuimd wordt van school, en de excuses daarvoor (ja 7e uur gym, daar ga ik niet naar toe) dan hou ik wel eens mijn hart vast. Je zult zo’n lapzwans als collega krijgen.

 5. Emigrant zegt:

  In Finland gaat het wel goed; men zou eens moeten kijken hoe het daar is ingericht. In ieder geval zijn de leraren daar heel veel beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s