Bagage en leeftijd

Als je nog weet dat Twix Raider, Cif Jif en FC Twente Sportclub Enschede heette, niemand ADHD had maar gewoon lastig was, je met moeders paplepel groot bent geworden, je fietste zonder helm, je een draai om je oren kreeg of in de hoek moest gaan staan als je stout of ongezeglijk was geweest, televisie nog bestond uit Nederland 1 en 2, er geen afstandsbediening en het testbeeld nog een wonder was, je cassettebandjes met potloden vooruit gespoeld hebt en met een cassetterecorder paraat zat om een Top 40 liedje van de radio op te nemen, wat nooit lukte omdat er altijd door het begin en eind ervan werd gekletst, zondags de winkels dicht waren en je op zaterdagochtend nog naar school moest, je niet gevraagd werd tijdens het bellen “waar ben je?” aangezien je gewoon thuis was omdat je geen mobieltje had, je de hele dag op straat speelde en tegen donker thuis moest zijn (als de lantaarnpalen aan gingen), je nog gewoon vuurtje kon stoken, de disco open was van 21 uur tot 2 uur, in een auto hebt gezeten zonder gordels en zonder airbags.

Als je verder nog weet dat je nog met een glaasje op gewoon mocht rijden, je een 45 – of 33 – toerenplaat op je platenspeler legde en het verschil tussen VHS, Video2000 en Betamax kende, er nog briefkaarten waren en postzegels of suikerzakjes sparen een normale bezigheid was, je een fax of een telex verstuurde, je een heel gesneden brood ging kopen voor fl 1,50, je in de buurt van het telefoontoestel moest blijven omdat de hoorn er nog aan vast hing met een kabel, de inlichtingendienst toen 008 was en je ook nog het weer en het nieuws via de telefoon kon beluisteren, je nog een filmrolletje in je fototoestel moest doen en dat je dat met de hand moest doordraaien na het maken van een foto, een bromfiets nog trappers had en je met een walkman rondliep, je nog mocht roken in het ziekenhuis, in de trein en in de film. Welnu, als je dit allemaal kunt beamen, dan rest slechts de konklusie dat je in elk geval de vijftig gepasseerd moet zijn met zo’n rijkelijk gevuld geheugen en zo’n levendige herinnering aan de vooruitgang, als we dat allemaal tenminste zo mogen noemen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bagage en leeftijd

 1. Mack zegt:

  Ik herken alleen sportclub Enschede en de paplepel niet.

 2. Sjoerd zegt:

  Het zit allemaal nog vers in het geheugen, en hoezo cassette bandjes, ik had een bandrecorder…

 3. Beste Rob,
  Ik kan op jouw site geen e-mailadres dat ik rechtstreeks kan reageren. Daarom op deze manier.
  Bij Sjoerd schreef je op 08-03-13 bij een tram-item o.a. dit:

  Je weet ws. dat ik acht jaar bij de LTM heb gewerkt. In die tijd heb ik een hele kollektie jaarverslagen van dat bedrijf opgebouwd, vanaf de oprichtingsdatum, ergens rond 1918. Op een bepaald moment werd die hele stapel ballast voor mij waardoor ik ze heb weggekieperd. Stom en jammer achteraf bezien. Daarom leuk dat je met dit materiaal op de proppen komt. Interessant zou het ook zijn om de oude tramweg tussen Maastricht en Vaals nog eens met foto’s tot leven te roepen, met inbegrip van wat afbeeldingen van wat spectaculaire viaducten die inmiddels wel gesloopt zijn. Wat nog over is, zijn de resten van het spoor die je bij Cadier en Keer en rond Gulpen terug in het landschap kunt zien.

  N.a.v. dit zou ik jou een paar vragen willen stellen. Mag en kan dat?
  Zo ja kan je me dan een mail sturen opdat ik jouw e-mailadres heb.
  Bij Blogspot waar wij een blog hebben hoef je geen e-mailadres in
  te vullen als je reageert.
  Bij voorbaat dank voor je reply. Mijn e-mailadres heb je iedere
  keer als ik bij je reageer.
  Groeten Albert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s