Een troebele toekomst

Het kan best zijn dat mijn zorg er een van alle tijden is en dat bijvoorbeeld mijn ouders toen ze op jaren waren, net zo moeilijk in hun vel zaten en met ongerustheid naar de toekomst keken. Ik heb er alleen weinig van gemerkt, waardoor ik redenen heb om aan te nemen dat dat bij hen per slot van rekening moet zijn meegevallen. Bij mij is dat dus zeker niet het geval. Want ik heb genoeg redenen om mij erg ongemakkelijk te voelen als ik eraan denk wat de rest van de eenentwintigste eeuw de mensheid zal gaan brengen. En dan heb ik het nog niet eens over welvaartsniveaus, de mate van werkgelegenheid. Omdat daar genoeg zekerheid over is dat het daarmee nooit meer zal worden wat het eens is geweest. Wat zoveel betekent dat velen, zo niet de meesten het met heel wat onsjes minder zullen moeten doen. Waar direkt de vraag begint hoe mensen daar mee om zullen gaan als ze opgegroeid zijn en dus vertrouwd zijn geraakt met de omstandigheid dat het alleen maar beter kan worden. Meer, meer en nog eens meer is het beeld dat in referentiekaders, gewoontes en wijzen van denken is ingesleten, waarnaar dan ook houding en gedrag zich zijn gaan vormen.

Met als gevolg dat het wel eens donders lastig kan worden als de omstandigheden noodzaken om het roer om te gooien, om de tering naar de nering te zetten en het met minder en nog eens minder te doen terwijl men altijd erop ingericht was om juist de andere kant op te kijken. Wat voor een effect heeft dat op het gemoed van mensen? Zullen zij zich voetstoots voegen naar de eisen van een situatie die zij in het geheel niet kennen? Of wordt dat toch teveel gevraagd? Hoe zit het met de flexibiliteit van die verwende mens, die er nooit bij heeft stilgestaan dat minderen ook wel eens aktueel kon worden. De voortekenen zijn allerminst gunstig gezien de onverhoedse reakties van mensen op plotselinge omstandigheden. Het korte lontje blijkt veel vaker en eerder aanwezig dan gegeven het alom veronderstelde beschavingsniveau voor mogelijk werd gehouden. Dus wat doen structurele tegenslagen als men er vertrouwd mee is geraakt om de wind altijd mee te hebben, is de gerechtvaardigde vraag. Met als antwoord daarop van mijn kant mijn gerede twijfels over de toekomst, die volgens mij helemaal niet zo gezellig gaat worden en zich vooral zal kenmerken door de aanwezigheid van steeds meer troebel water waarin het voor kwaadwillenden natuurlijk alsmaar gemakkelijker vissen wordt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Een troebele toekomst

 1. Sjoerd zegt:

  Ik blijf ondanks alles positief, dat levert het meeste rendement op.

 2. Mack zegt:

  Komop, niet zo somber. We krijgen een nieuwe paus en een nieuwe koning. En minder materialisme betekent grotere rijkdom.

 3. Ximaar zegt:

  Ik maak me idd ook zorgen om het groeiende aantal doemdenkende zwartkijkers.

  • Margo zegt:

   Het is de leeftijd denk ik. Ik ben ook veel somberder over onze maatschappij dan vroeger.

   • Mack zegt:

    Misschien dat omdat je de toekomst die je vroeger te wachten stond, achteraf prima hebt doorstaan, en de toekomst die er nu nog is, moet je nog doorstaan?

    • Margo zegt:

     Dan zou ik toch meer vertrouwen moeten hebben? Het kwam eerder goed dus dat zal nu ook zo gaan?
     Het is misschien een opstapeling van dingen. Of dat ik het onbewuste idee heb dat ik niet meer een eindeloze toekomst heb en dat die niet verziekt moet worden door somberte.

     Anders gezegd: kweenie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s