Het leed van twee linkerhanden

Mijn hele leven achtervolgt het mij al dat ik in het bezit ben of zou zijn van twee linkerhanden. Niet dat ik er nu nog zwaar aan til. Het tegendeel is momenteel eerder waar. Je voelt je soms de koning daardoor te rijk omdat je niet voor elke wissewas gecharterd wordt omdat je onhandigheid nu eenmaal spreekwoordelijk is en als zodanig bij iedereen geboekstaafd staat. Een lot dat ik dus niet meer in lijdzaamheid draag. Maar het is ook wel eens anders geweest, heel anders. Want ik hoor nog altijd de stem van mijn moeder die er wel plezier in leek te hebben om vooral op verjaardagen in familiekring te verkondigen dat Robbie wel goed leren kon, maar in één opzicht niets leek op zijn vader die namelijk wat hij zag, ook kon maken. Haar Frans was toch zo handig, maar onze Rob had daarentegen twee linkerhanden, hoor ik haar nog altijd oreren. En we weten langzamerhand wel hoe het werkt, vooral als je nog klein bent en je krijgt dit soort verhalen maar vaak genoeg te horen. Dan ga je erin geloven. Wat dan ook met mij gebeurde zodat ik ook niets meer aanpakte om dat ontbrekend zelfvertrouwen op te krikken en mijn handen te leren wapperen en spreken. Door bijvoorbeeld met Meccano te gaan werken of zo’n zelfbouwpakket voor radio-ontvangers te bestuderen en aan te pakken. Het leed was geschied. De lol was mij vergaan. Ik had er geen belangstelling meer voor.

Waardoor ik ook echt niet weet wat nou de precieze oorzaak van mijn onhandigheid is. Is het gewoon een gebrek aan talent of is ze toch aangepraat met als gevolg daarvan een gemankeerd zelfbeeld dat met het vorderen der jaren alleen maar grotesker proporties kreeg en mij voor mijn gevoel steeds verder deed dalen in pikordes die ik om me heen veronderstelde en waarin je alleen maar scoorde als je zelf keukens kon bouwen of in staat was om water – en elektriciteitsleidingen te trekken dan wel het inzicht bezat om eigenhandig reparaties aan de auto of huishoudelijke apparatuur te verrichten. Waar ik het dus altijd moest laten afweten en de hulp van derden nodig had om daar vervolgens bij te staan en machteloos en niet begrijpend naar alle handelingen en ingrepen te kijken. Welke hulpeloosheid de triomf van het zelf gemonteerd hebben van een CD-rek of boekenkast van IKEA des te groter maakte, althans voor mijn eigen gevoel, want voor mijn omgeving bleek ook dat peanuts en kinderwerk te zijn. Zodat ik per saldo toch opgesloten bleef in dat kleine leed van mijn onhandigheid dat ik zoveel jaren heb gedragen, maar het nu met des te meer opluchting heb afgeschud omdat de betekenis van al dat klussen en knutselen ten langen leste en op mijn leeftijd gelukkig in het juiste perspectief is komen te staan. Dat is dan wel weer de lol van het ouder worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het leed van twee linkerhanden

  1. André zegt:

    Misschien had je moeder gewoon gelijk!

  2. Ximaar zegt:

    Het is heel simpel. Des te meer theorie men leert, des te onhandiger men wordt. 🙂
    Verzin ‘m net, maar heb wel altijd gedacht dat het zo zat. Mijn oudste broer kon erg slecht leren en is er handig. Zelf bedacht ik om geen HTS te doen, omdat ik niet op een kantoor wilde belanden en meer met mijn handen zou kunnen doen. En de grap is dat ik door die keuze ergens halverwege zit. Op mijn werk zat ik de helft van de tijd op kantoor te verzinnen en de andere helft in de fabriek te prutsen. Paste prima bij me. Ik ben in het algemeen zeker niet onhandig, maar loop daar idd niet mee te koop. En anders stuur ik ze door naar mijn handigere broer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s