Brussel en handel

Alles dat los of vast zit, wordt beschouwd als handel. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel business in gezien. Met dank aan de overheden die daarvoor de ruimte steeds meer laten, door zich terug te trekken en hun aloude taken op afstand te zetten. Want niets heilzamer dan het marktdenken, het laissez faire, laissez aller dat tot voordeel van iedere burger zou gaan strekken. En niets ontsnapt meer aan die neo – liberale tucht sinds de geest daarvan ook vaardig is geworden over het Brusselse denken. Markt, markt, markt, hoor je daar alleen maar, waardoor je je langzamerhand gaat afvragen of er daar nog wel een sociaal – democratisch of socialistisch tegengeluid wordt geproduceerd tegen deze fatale ontwikkeling. Want laat iemand mij maar eens uitleggen welk voordeel ik als enkele burger boek met die alsmaar voortschrijdende privatisering. Het geloof daarin wordt namelijk zo veelvuldig en vooral ook luid verkondigd dat de argeloze luisteraar op het laatst en door de herhaalde boodschap ook nog eens in de waarheid ervan zou gaan geloven. Behalve ik dan, omdat ik de skepsis bij mij alleen maar voel groeien. Nu weer bij een nieuwe Europese maatregel die erin moet voorzien dat de overheidstaken op het gebied van de drinkwatervoorziening in enkele jaren worden geprivatiseerd met in elk geval twee Franse multinationals, Suez en Veolia, die hardop in hun vuistje lachen.

Hoe krijg je dit als overheden verzonnen, nota bene op een moment dat er al zekerheid bestaat dat juist water in de iets verdere toekomst, schaarser en schaarser als het dan wordt, een factor van betekenis zal zijn in de machtsverhoudingen tussen landen en continenten? Trouwens de Afrikaan in de Sahel, de Sahara of Soedan, gewend als hij is aan dit probleem van dorst dat tot de kern van zijn bestaan behoort, zal er dus helemaal niets van begrijpen dat van watervoorziening handel wordt gemaakt. Op eenzelfde manier, vermoed ik, als wij ons onthand voelen als er doodleuk gesproken wordt over de handel in CO2 – emissierechten, alsof dat de doodgewoonste zaak van de wereld is en het feit dat dat niet begrepen wordt als dom en met hoofdschudden wordt afgedaan. Terwijl het er eigenlijk sterk naar riekt dat we hevig bij de neus genomen worden omdat het toch niet uit te leggen is zoals dat ook het geval was met al die kwalijke en onbegrijpelijke bankproducten, met nog als eenvoudigste de zogenaamde derivaten,waarvan we immers inmiddels genoeg onze bekomst hebben gekregen, ook door de bedenkelijke sfeer van graaien die eromheen was ontstaan. Maar het liberalisme blijkt taai en hardnekkig genoeg om nu deze bedrieglijke gedaante aan te nemen, waarin we opnieuw met open ogen lijken te trappen..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Brussel en handel

  1. Emigrant zegt:

    Ja, het is weerzinwekkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s