De muziek in 1980 (2)

Het jaar 1980 is in mijn beleving een serieus keerpunt in de ontwikkeling van de popmuziek. Waren tot dan beelden van optredens tijdens bijvoorbeeld Toppop een voldoende omlijsting van hits, in dit jaar begonnen beelden in de vorm van videoclips waarde toe te voegen aan de gespeelde muziek. Ze brachten elementen in die de beleving en het begrip van muziek alleen maar deden toenemen, waarbij de inhoud en de opzet van zo’n clip er ook steeds meer toe gingen doen. De videoclip als kunstvorm ontstond, mede dankzij het baanbrekend werk van popmuzikant Peter Gabriel die zich ook als een serieus te nemen video – artiest ontpopte getuige de schitterende beelden die hij verzon bij zijn single ‘Games without frontiers’.

http://www.youtube.com/watch?v=3xZmlUV8muY

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De muziek in 1980 (2)

 1. Sjoerd zegt:

  Ik hoor liever Sledgehammer van hem…

 2. Mack zegt:

  De jaren ’80 waren muzikaal geweldig, vind ik. Het ligt denk ik ook aan wanneer je zelf jong was. Johnny de Mol zei laatst dat in de jaren 90 de muziek zo enorm verbeterde, terwijl ik juist vind dat het in de jaren ’90 totaal gedaan was, om pas 10 jaar later weer op niveau terug te komen.

  • robschimmert zegt:

   Ik denk ook dat je daarover niet moet willen discussieren. Omdat muziek bijna inherent is aan je persoonlijke ontwikkeling en daardoor steeds andere referenties biedt. Duidelijk mag zijn dat mijn beschouwingen helemaal uit mijn perspectief voortkomen en dus geen eeuwig waarheidsgehalte hebben.

 3. Laurent zegt:

  Ik vond de twee albums hierna de beste van hem, ‘So’ en ‘Us’. Wel werd op dit album dat grote drumgeluid waar Phil Collins bekend mee werd ontwikkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s